![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pytanie odnośnie czytników kodów kreskowych, czy ktoś bawił sie czymś takim. Czytałem ze można podłączyć do gniazda od klawiatury (np PS/2)
Cytat Czytniki klawiaturowe nie wymagają specjalizowanego oprogramowania komunikacyjnego. Wczytanie kodu kreskowego przy otworzonym edytorze tekstu spowoduje wpisanie kodu do aktywnego okna. Podobnie w przypadku innych programów. ale moje pytanie brzmi czy jak podłącze czytnik przez port USB to czy zasada działania jest taka sama, i czy skoro jest napisane że "wpisanie do aktywnego okna" oznacza że wstawi również do pola typu TEXTAREA i do INPUT(text). A może ktoś sie bawił czymś takim i może mi poradzić jaki czytnik kupić i takie tam Ten post edytował skowron-line 3.01.2008, 13:20:37 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czytnik kodów kreskowych zamienia te "kreski" na ciąg znaków alfanumerycznych (albo samych cyfr, nie jestem pewien). W każdym razie tam gdzie masz kursor, aktywne pole etc. ciąg tych znaków jest wstawiany, dokładnie tak jakbyś je wklepał z klawiatury.
Działa i w dos'owych programach i pod konsolą i wszędzie tam gdzie można wklepać coś z klawiatury. Ten post edytował sztosz 3.01.2008, 13:50:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 5 Dołączył: 6.02.2004 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niektóre modele na końcu ciągu znaków dodają znak entera, co może czasem utrudniać sprawę przy wpisywaniu danych do formularza. Z tymi na USB to raczej potrzebny będzie jakiś sterownik/oprogramowanie.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
da się wpisać do inputa i do textarea, a jeśli chodzi o enter na końcu ciągu to da się to ustawić w ustawieniach sterownika, ale z tego co miałem do czynienia to z reguły jest to wyłączone
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
W firmie mamy aplikacje w PHP do obslugi czytnika kreskowego. Czytnik dziala jak "pseudo klawiatura", wpisuje ciag znakow i konczy go enterem/tabem/czyms innym - to wszystko mozna skonfigurowac w samym czytniku przy pomocy sterujacych kodow kreskowych. Nie ma najmniejszego problemu, zeby czytnik wpisywal cos do inputa i potem przez "automatyczny enter" wysylal taki formularz. pzdr maciejkiner |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@maciejkiner okej. A czy jest podłączony przez USB
![]() Czy to nie ma większej roznicy w tym czy jest on podłączony na usb czy na ps2 ![]() i jeszcze jaki program uzywacie do drukowania kodów?? bo różne czytniki odczytują rozne rodzaje (lub kilka rodzajów kodów) -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy to nie ma większej roznicy w tym czy jest on podłączony na usb czy na ps2 ![]() Nie ma znaczenia, czy czytnik jest podłączony do USB czy PS/2. Wszystko leży w kwestii sterownika. Podobnie jest z klawiaturą, tak samo działa na USB jak i na PS/2, różnica jest tylko w instalacji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 7.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Czytnik jest na USB, po podlaczeniu system automatycznie widzi go jako klawiature. Co do generowanych kodow, to mamy "metkownikce", nie wiem jaki konkretnie typ kodu z siebie wypluwa. Wiem, ze skaner rozpoznaje wiele roznych kodow, wystarczy go odpowiednio skonfigurowac. pzdr maciejkiner |
|
|
![]()
|
|
Code 39
http://pl.wikipedia.org/wiki/Code_39 http://fpdf.org/en/script/script46.php Kod ten czyta prawie kazdy czytnik. To tak dla przyszłych pokoleń -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 22:03 |