Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [php i Mysql] Jak sie uczyc?
Szupien

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (30%)
XX---

SIemka!!!
Pewnie te pytanie zadają sobie poczatkowi programisci nie tylko ja. Wiec pytam. Jak sie uczyc.

Ps. Posiadam książke PHP I MYSQL Tworzenie stron WWW Vandemecum profesionalisty Wydanie 3 ale jak czytam tą książke to to co jest w starszych tematach najnormalniej w swiecie zapominam ;/
A tu pytanie zupełnie nie zwiazane z tematem al enie chce zakładac nowego o tak głupią zecz biggrin.gif
A wiec czemu wynik:
echo $cos to na tyle
jest ruwnoznaczne z
echo "$coś to na tyle"
questionmark.gif
Ogulnie chodzi mi czemu i gdzie sie urzywa "" , '' questionmark.gif

Ten post edytował Szupien 31.12.2007, 19:43:20
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
tomsi

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Proponuję Ci jakieś darmowe kursy, które są dostępne w necie. Masz tam prosto opisane podstawowe funkcje i proste przykłady z opisami.

--------------------
Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł"
+Quote Post
Lion_87

X----

A ja Ci proponuje ściągnąć parę skryptów z neta i na nich sie uczyć?
+Quote Post
PawelC

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Ogulnie chodzi mi czemu i gdzie sie urzywa

Przy okazji kup sobie słownik bo robisz dużo błędów. A tak n a poważnie, pościągaj skrypty i je modyfikuj, staraj się pisać swoje skrypty, a dojdziesz do wprawy. Na sam początek pisz jakieś bardzo proste skrypty.
+Quote Post
tomsi

X----

Zobacz sobie czym się różni ' od ". A w "" musisz pisać bo tak już jest.

1. <?php
  2.  
  3. $cos = "NOWY";
  4.  
  5.  
  6. echo '$cos to na tyle <BR>';
  7.  
  8. echo "$cos to na tyle 123";
  9.  
  10. ?>

--------------------
Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł"
+Quote Post
Szupien

XX---

Ok dzięki a czy to jest tak normalnie u wszystkich na poczatku??
+Quote Post
Hazel

-----

Raczej nie, ja tak nie miałem tongue.gif
A poważnie to każdy kiedyś się uczył winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
Szupien

XX---

Ja mam tesz 2 problem nie wiem o czym pisac skrypty biggrin.gif
+Quote Post
Fantazyn

X----

Też dopiero się uczę i samo czytanie książki... hm .. jest bezsensowne. Myśl np. jak wykorzystać poznaną wiedzę do napisania prostego skryptu. Nawet jak czytasz i wydaje Ci się, że wszystko rozumiesz, że to normalne, że proste, itp. i przekładasz kartki dalej, to nie zapamiętasz (nie utrwalisz sobie tego) to w dodatku jak spróbujesz to zrobić to zauważysz mnóstwo problemów (nie wszystko jest takie piękne i bezbłędne jak piszą w książkach), których dopiero rozwiązywanie "uczy Cię", a im większy problem tym jego rozwiązanie lepiej Ci utrwali poznaną wiedzę... i przyniesie więszka satysfakcje. Czego Ci życzę w nowym roku : ).
Ps. Ogólna różnica (jak dla mnie) między ' i " to, że ' traktuje tekst dosłownie, a " rozpoznaje zmienne i wstawia ich wartość.

--------------------
+Quote Post
empuszek

-----

Ja polecę ci książeczkę z serii
Biblioteczka Komputer Świata
"Programowanie w php"
Karola Wierzchołowskiego
Tam jest wszystko od podstaw, i nauczysz się czytać normalne książki o Php

Nie martw się początki są zawsze trudne i trzeba mieć chęci.
(Nauczyłem się HTML jak byłem w 4 klasie)
(A php-a w 6)
(A MySql w 1g)

php;

PS> Pisz co ci przyjdzie do głowy a błędy (które ci się wyświetlą) powiedzą ci gdzie jest błąd i poprawiaj do skutku.
PS2> Nie pisz skryptów bez celu, musisz wiedzieć do czego dążysz.

Ten post edytował empuszek 31.12.2007, 21:00:10
+Quote Post
Szupien

XX---

Gdzies to miałem ale zgubiłem biggrin.gif
A ktoś podsunie pomysł co mozna napisac?? biggrin.gif  Tak do poziomu rozdziału 4 w tej sławnej książce o Php tzn Php i Mysql Tworzenie stron www * profesionalisty wydanie 3 biggrin.gif
* - nie pamietam co tam było

A i jeszcze jedno tzn mam czytac ksiązke od poczatkuu?? bo podczas czytania nie pisałem skryptów ani sie nie zastaniawiałem do czeego mozna to wykorzystac.

Ten post edytował Szupien 31.12.2007, 21:29:11
+Quote Post
Lion_87

X----

Ty a może chcesz jakiś eliksir. Wypijesz i będziesz odrazu znał PHP I Mysql sciana.gif

bo skoro nie wiesz czy masz czytać książkę od początku czy od środka czy od końca.

Ten post edytował Lion_87 31.12.2007, 21:34:48
+Quote Post
Szupien

XX---

Cytat(Lion_87 @ 31.12.2007, 21:31:34 ) *
Ty a może chcesz jakiś eliksir. Wypijesz i będziesz odrazu zaznał PHP I Mysql sciana.gif

Przydał by sie tongue.gif Ja sie zapytałem jak sie uczyc bo moze mam zły sposób tongue.gif
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Po co się uczysz php, skoro nie wiesz, do czego możesz je wykorzystać? Zacznij pisać jakieś skrypty na np. swoją stronę/bloga.
Kiedy się uczysz, staraj się znaleźć zastosowania (czasami autorzy książek sami je podają).

Pozdrawiam.

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
petylyl

-----

Posiadam tę samą książkę co autor tematu. Obecnie jestem na etapie poznawania tablic. Mimo wszystko jednak więcej wyniosłem dotychczas ucząc się z tutoriali i kursów. Mają one taką przewagę, że uczysz się rozwiązywać konkretne problemy, które potem często się wielokrotne wykorzystywane. Poza tymi przykładami z książki i kursami warta także samemu sobie wymyślać jakieś zadania, czasami celowo modyfikowac to co zostało "wyłożone" w kursie. Poza tym zobacz sobie jak zbudowane są dynamiczne strony w php i zadawaj sobie pytanie jak to zrobić samemu po stronie serwera. Dobrym sposobem jest także pobieranie np. darmowych skryptów i analiza ich kodu.

Natomiast jeśli chodzi o trwałe zapamietywanie pewnych poleceń związanych z samą składnią języka to ja też mam z tym problem. Niby wszystko wiem, niby mam cały zarys tego co chcę zrobić, ale w trakcie zawsze pojawiają się błędy składniowe wynikające z tego, że człowiek się pomyli a to o kropkę, a to o średnik, itp.

A teraz mam takie pytanie do tych bardziej zaawansowanych programistów. Czy wam, doświadczonym programistom także czasami wyleci z głowy nazwa jakiejś funkcji czy jakiś element języka, że w ramach przypomnienia musicie zaglądac do manuala, ewentualnie jakiegoś kursu w Internecie?

Ten post edytował petylyl 31.12.2007, 22:22:14
+Quote Post
Szupien

XX---

Ok temat mozana zamknąc dopiero po tym jak ktoś odpowie dla petylyl ;D
Ja swoja odpowiedz znalazłem w ksiazce Delphi 2005 Kompendium Profesionalisty Adam Bouduch w temacie "jak sie uczyc?"
Polecam te książke!! Na końcu rozdziałjest manual i Testy!!

Dla wszystkich nie mogacych zapamietac funkcji Kupujcie Tablice informatyczne!!!!
+Quote Post
Hazel

-----

Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiedzi na to pytanie (pytałeś doświadczonych programistów, a ja nie wiem, czy moge się za takiego uważać, ale pewnie siedzę w tym trochę dłużej niż Ty). Mi to się bardzo często zdarza, że muszę sięgnąc do manuala czy (częściej) napisać na forum problem (namnożyło się trochę tematów, w których najpierw opisuję problem w dłuuugim poście, po czym po dwóch minutach dopisuję rozwiązanie na koncu, bo wpadłem na nie chwilę po tym jak skończyłem tongue.gif). No ale - ja nie wymiatam. Podejrzewam, że jest tu parę osób, które do takich rzeczy jak manual nie muszą zaglądać. Zresztą i u mnie z tym manualem to jest tak, że wystarcza mi powiedzmy kilkanaście podstawowych funkcji + wszystkie konstrukcje, i da się spokojnie sklecić funkcjonalną aplikację na parę tysięcy linii kodu. Więc za często zaglądać nie musze, bo funkcje typu array_combine" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual są dla mnie abstrakcją - potrafię sobie sam napisać taką, zazwyczaj nawet nie wiem że istnieje osobna funkcja do tego. Więc manual jest akurat średnio przydatny w późniejszej fazie programowania, bardziej jakies wikiźródła czy artykuły opisujące zmiany. A z kursów interenetowych nie korzystałem w ogóle. Nauczyłem sie sam, przeczytawszy jeden rozdział z książki, o której tu już wielu mówiło Php i Mysql - Tworzenie stron www Vademecum profesionalisty (tyle że jak ja się tego uczyłem to ledwo się wydanie 1 ukazało, jeszcze z PHP 4 oczywiście, przeczytałem sobie rozdział pierwszy o podstawach języka i wiedziałem prawie wszystko, reszta to praktyka i sporadyczne googlowanie na temat tego, czego jeszcze nie wiem). Pewnie sa lepsze sposoby nauki - wystarczy popatrzec na tych, których uważam za lepszych od siebie w programowaniu i zapytać ich, jak to robią. Ale według mnie to jest tylko inteligencja + myślenie. I predyspozycje do informatyki/matematyki.

edit: ogólnie, czemu ten temat jest na przedszkolu (sorka, musialem tongue.gif)

Ten post edytował Hazel 31.12.2007, 23:14:34

--------------------
+Quote Post
Szupien

XX---

Cytat(Hazel @ 31.12.2007, 23:12:52 ) *
Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiedzi na to pytanie (pytałeś doświadczonych programistów, a ja nie wiem, czy moge się za takiego uważać, ale pewnie siedzę w tym trochę dłużej niż Ty). Mi to się bardzo często zdarza, że muszę sięgnąc do manuala czy (częściej) napisać na forum problem (namnożyło się trochę tematów, w których najpierw opisuję problem w dłuuugim poście, po czym po dwóch minutach dopisuję rozwiązanie na koncu, bo wpadłem na nie chwilę po tym jak skończyłem tongue.gif ). No ale - ja nie wymiatam. Podejrzewam, że jest tu parę osób, które do takich rzeczy jak manual nie muszą zaglądać. Zresztą i u mnie z tym manualem to jest tak, że wystarcza mi powiedzmy kilkanaście podstawowych funkcji + wszystkie konstrukcje, i da się spokojnie sklecić funkcjonalną aplikację na parę tysięcy linii kodu. Więc za często zaglądać nie musze, bo funkcje typu [manual\]array_combine\[/manual\] są dla mnie abstrakcją - potrafię sobie sam napisać taką, zazwyczaj nawet nie wiem że istnieje osobna funkcja do tego. Więc manual jest akurat średnio przydatny w późniejszej fazie programowania, bardziej jakies wikiźródła czy artykuły opisujące zmiany. A z kursów interenetowych nie korzystałem w ogóle. Nauczyłem sie sam, przeczytawszy jeden rozdział z książki, o której tu już wielu mówiło Php i Mysql - Tworzenie stron www Vademecum profesionalisty (tyle że jak ja się tego uczyłem to ledwo się wydanie 1 ukazało, jeszcze z PHP 4 oczywiście, przeczytałem sobie rozdział pierwszy o podstawach języka i wiedziałem prawie wszystko, reszta to praktyka i sporadyczne googlowanie na temat tego, czego jeszcze nie wiem). Pewnie sa lepsze sposoby nauki - wystarczy popatrzec na tych, których uważam za lepszych od siebie w programowaniu i zapytać ich, jak to robią. Ale według mnie to jest tylko inteligencja + myślenie. I predyspozycje do informatyki/matematyki.

edit: ogólnie, czemu ten temat jest na przedszkolu (sorka, musialem tongue.gif )

No bo jak sie uczyc to chyba w przeczkolu czą biggrin.gif
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

@Hazel - nie wiem, dlaczego uważasz, ze manual się później nie przydaje - Ja przynajmniej 3-4 razy dziennie coś tam sprawdzam, czegoś szukam. Nikt nie jest w stanie zapamiętać 3000 funkcji wraz z ich wariacjami. Ważne, że wiem, gdzie szukać.

Pozdrawiam.

--------------------
To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness;
chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself.
Think for yourself. Question authority.
+Quote Post
Szupien

XX---

Czy na php.net w manualu sa przetłumaczone najwarzniejsze funkcjie??
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:36