![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
SIemka!!!
Pewnie te pytanie zadają sobie poczatkowi programisci nie tylko ja. Wiec pytam. Jak sie uczyc. Ps. Posiadam książke PHP I MYSQL Tworzenie stron WWW Vandemecum profesionalisty Wydanie 3 ale jak czytam tą książke to to co jest w starszych tematach najnormalniej w swiecie zapominam ;/ A tu pytanie zupełnie nie zwiazane z tematem al enie chce zakładac nowego o tak głupią zecz ![]() A wiec czemu wynik: echo $cos to na tyle jest ruwnoznaczne z echo "$coś to na tyle" ![]() Ogulnie chodzi mi czemu i gdzie sie urzywa "" , '' ![]() Ten post edytował Szupien 31.12.2007, 19:43:20 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Proponuję Ci jakieś darmowe kursy, które są dostępne w necie. Masz tam prosto opisane podstawowe funkcje i proste przykłady z opisami.
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A ja Ci proponuje ściągnąć parę skryptów z neta i na nich sie uczyć?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ogulnie chodzi mi czemu i gdzie sie urzywa Przy okazji kup sobie słownik bo robisz dużo błędów. A tak n a poważnie, pościągaj skrypty i je modyfikuj, staraj się pisać swoje skrypty, a dojdziesz do wprawy. Na sam początek pisz jakieś bardzo proste skrypty. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zobacz sobie czym się różni ' od ". A w "" musisz pisać bo tak już jest.
-------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Ok dzięki a czy to jest tak normalnie u wszystkich na poczatku??
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej nie, ja tak nie miałem
![]() A poważnie to każdy kiedyś się uczył ![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja mam tesz 2 problem nie wiem o czym pisac skrypty
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 38 Dołączył: 24.02.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Też dopiero się uczę i samo czytanie książki... hm .. jest bezsensowne. Myśl np. jak wykorzystać poznaną wiedzę do napisania prostego skryptu. Nawet jak czytasz i wydaje Ci się, że wszystko rozumiesz, że to normalne, że proste, itp. i przekładasz kartki dalej, to nie zapamiętasz (nie utrwalisz sobie tego) to w dodatku jak spróbujesz to zrobić to zauważysz mnóstwo problemów (nie wszystko jest takie piękne i bezbłędne jak piszą w książkach), których dopiero rozwiązywanie "uczy Cię", a im większy problem tym jego rozwiązanie lepiej Ci utrwali poznaną wiedzę... i przyniesie więszka satysfakcje. Czego Ci życzę w nowym roku : ).
Ps. Ogólna różnica (jak dla mnie) między ' i " to, że ' traktuje tekst dosłownie, a " rozpoznaje zmienne i wstawia ich wartość. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 2 Dołączył: 29.12.2006 Skąd: Polska, gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja polecę ci książeczkę z serii
Biblioteczka Komputer Świata "Programowanie w php" Karola Wierzchołowskiego Tam jest wszystko od podstaw, i nauczysz się czytać normalne książki o Php Nie martw się początki są zawsze trudne i trzeba mieć chęci. (Nauczyłem się HTML jak byłem w 4 klasie) (A php-a w 6) (A MySql w 1g) php; PS> Pisz co ci przyjdzie do głowy a błędy (które ci się wyświetlą) powiedzą ci gdzie jest błąd i poprawiaj do skutku. PS2> Nie pisz skryptów bez celu, musisz wiedzieć do czego dążysz. Ten post edytował empuszek 31.12.2007, 21:00:10 |
|
|
![]()
|
|
Gdzies to miałem ale zgubiłem
![]() A ktoś podsunie pomysł co mozna napisac?? ![]() ![]() * - nie pamietam co tam było A i jeszcze jedno tzn mam czytac ksiązke od poczatkuu?? bo podczas czytania nie pisałem skryptów ani sie nie zastaniawiałem do czeego mozna to wykorzystac. Ten post edytował Szupien 31.12.2007, 21:29:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ty a może chcesz jakiś eliksir. Wypijesz i będziesz odrazu znał PHP I Mysql
![]() bo skoro nie wiesz czy masz czytać książkę od początku czy od środka czy od końca. Ten post edytował Lion_87 31.12.2007, 21:34:48 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Po co się uczysz php, skoro nie wiesz, do czego możesz je wykorzystać? Zacznij pisać jakieś skrypty na np. swoją stronę/bloga.
Kiedy się uczysz, staraj się znaleźć zastosowania (czasami autorzy książek sami je podają). Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadam tę samą książkę co autor tematu. Obecnie jestem na etapie poznawania tablic. Mimo wszystko jednak więcej wyniosłem dotychczas ucząc się z tutoriali i kursów. Mają one taką przewagę, że uczysz się rozwiązywać konkretne problemy, które potem często się wielokrotne wykorzystywane. Poza tymi przykładami z książki i kursami warta także samemu sobie wymyślać jakieś zadania, czasami celowo modyfikowac to co zostało "wyłożone" w kursie. Poza tym zobacz sobie jak zbudowane są dynamiczne strony w php i zadawaj sobie pytanie jak to zrobić samemu po stronie serwera. Dobrym sposobem jest także pobieranie np. darmowych skryptów i analiza ich kodu.
Natomiast jeśli chodzi o trwałe zapamietywanie pewnych poleceń związanych z samą składnią języka to ja też mam z tym problem. Niby wszystko wiem, niby mam cały zarys tego co chcę zrobić, ale w trakcie zawsze pojawiają się błędy składniowe wynikające z tego, że człowiek się pomyli a to o kropkę, a to o średnik, itp. A teraz mam takie pytanie do tych bardziej zaawansowanych programistów. Czy wam, doświadczonym programistom także czasami wyleci z głowy nazwa jakiejś funkcji czy jakiś element języka, że w ramach przypomnienia musicie zaglądac do manuala, ewentualnie jakiegoś kursu w Internecie? Ten post edytował petylyl 31.12.2007, 22:22:14 |
|
|
![]()
|
|
Ok temat mozana zamknąc dopiero po tym jak ktoś odpowie dla petylyl ;D
Ja swoja odpowiedz znalazłem w ksiazce Delphi 2005 Kompendium Profesionalisty Adam Bouduch w temacie "jak sie uczyc?" Polecam te książke!! Na końcu rozdziałjest manual i Testy!! Dla wszystkich nie mogacych zapamietac funkcji Kupujcie Tablice informatyczne!!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiedzi na to pytanie (pytałeś doświadczonych programistów, a ja nie wiem, czy moge się za takiego uważać, ale pewnie siedzę w tym trochę dłużej niż Ty). Mi to się bardzo często zdarza, że muszę sięgnąc do manuala czy (częściej) napisać na forum problem (namnożyło się trochę tematów, w których najpierw opisuję problem w dłuuugim poście, po czym po dwóch minutach dopisuję rozwiązanie na koncu, bo wpadłem na nie chwilę po tym jak skończyłem
![]() edit: ogólnie, czemu ten temat jest na przedszkolu (sorka, musialem ![]() Ten post edytował Hazel 31.12.2007, 23:14:34 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem czy jestem kompetentny do odpowiedzi na to pytanie (pytałeś doświadczonych programistów, a ja nie wiem, czy moge się za takiego uważać, ale pewnie siedzę w tym trochę dłużej niż Ty). Mi to się bardzo często zdarza, że muszę sięgnąc do manuala czy (częściej) napisać na forum problem (namnożyło się trochę tematów, w których najpierw opisuję problem w dłuuugim poście, po czym po dwóch minutach dopisuję rozwiązanie na koncu, bo wpadłem na nie chwilę po tym jak skończyłem ![]() edit: ogólnie, czemu ten temat jest na przedszkolu (sorka, musialem ![]() No bo jak sie uczyc to chyba w przeczkolu czą ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
@Hazel - nie wiem, dlaczego uważasz, ze manual się później nie przydaje - Ja przynajmniej 3-4 razy dziennie coś tam sprawdzam, czegoś szukam. Nikt nie jest w stanie zapamiętać 3000 funkcji wraz z ich wariacjami. Ważne, że wiem, gdzie szukać.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Czy na php.net w manualu sa przetłumaczone najwarzniejsze funkcjie??
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:36 |