![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem: mam jakiś tekst w zmiennej $content. W nim są zaznaczone fragmenty{napis1|napis2|napis3}. Chodzi o to by zastąpić cały ciąg w nawiasach {} na jeden z wyrazów oddzielonych | .
Doszłam do czegoś takiego:
No i tak nie bardzo wiem co dalej. Jak przejść po elementach tej tablicy(tablica w tablicy) i wylosować z niej jakąś wartość. Druga sprawa to jak to potem wrzucić do tekstu, czyli $content. ![]() Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o to chodzi? ewentualnie masz mało przydatną funkcję array_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, ale w tym przypadku może ona okazać się pomocna, dwa ostatnie wiersze możesz zastąpić: array_rand($word). edyta: parę literówek w kodzie Ten post edytował Hazel 31.12.2007, 14:10:15 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety nie o to chodzi:(
Jak mam tabelę $word:
to chciałabym wyciągnąć z niej wartość losową z tablicy o indeksie [0], następnie z tablicy o indeksie [1] a potem z tablicy o ideksie [2]. Zastanawiam się jednak czy to jest w ogóle dobra droga, żeby rozwiązać ten problem, bo potem te wylosowane wyrazy trzeba jakoś powrzucać w odpowiednie miejsca w zmiennej $content. Ten post edytował OlgaG 31.12.2007, 14:36:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to stosujesz array_rand()...
i teraz masz w tablicy $losowa 3 losowe wartości i możesz z nimi robić co tylko chcesz... Cytat te wylosowane wyrazy trzeba jakoś powrzucać w odpowiednie miejsca w zmiennej $content A jakie to są odpowiednie miejsca w tym ciągu? Ten post edytował Hazel 31.12.2007, 14:41:16 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat A jakie to są odpowiednie miejsca w tym ciągu? Cała tablica $word wzięła się z tego, że z tekstu zapisanego w $content wyciągam ciągi zawarte w nawiasach {}. Mają one przykładową postać {wyraz1|wyraz2|wyraz3} (ilość wyrazów w nawiasie jest zmienna). Chodzi o to by: 1. wyciągnąć ze $content wszystkie ciągi w nawiasach {} 2. z każdego takiego ciągu wylosować 1 wyraz. Stąd zastanawiam się na, jak teraz wylosowane wyrazy powrzucać w odpowiednie miejsca w zmiennej $content. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ale jaką postać ma mieć wynik, o to pytałem - wiem co robi ten skrypt i jak powstaje tablica $word, bo zadałem sobie trud analizy kodu
![]() {wylosowany_wyraz1}{wylosowany_wyraz2}... ? Jeśli tak, to masz kod:
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Sorry, myślałam, że nie czytałeś początku
![]() Zmienna kontent oprócz ciągów w nawiasach zawiera zwykły tekst, więc końcowa postać ma być taka jak zwykły tekst: Zwykły tekst zwykły tekst wylosowany wyraz(z pierwszego nawiasu) dalej zwykły tekst dalej zwykły tekst wylosowany wyraz (z drugiego nawiasu zwykły tekst ....itd. Czyli pozostaje kwestia powstawiania w miejsca gdzie był do tej pory nawias{} z wyrazami do losowania tego wyrazu (bez żadnych ozdobników, tak by stał się częścią tekstu). |
|
|
![]()
|
|
preg_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
chyba to wszystko... -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:39 |