![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich:)
W php pisze od hmm dopiero 2 tygodni, ale idzie mi dosyć dobrze;) Na swojej stronie utworzyłem sesję wykorzystując taki kod:
Wszystko pięknie ładnie, jak zaloguje się na użytkownika, który nie ma rangi amdina to nie może tego zobaczyć- i tak ma być. Niestety wczoraj zauważyłem, że jeśli nie zaloguje się w ogóle to mogę wejść do tego działu! Co muszę dopisać, aby tak nie było? Żeby tylko admin miał dostęp do tego działu i żeby wymagało to logowania? Jeśli ktoś potrzebuje zobaczyć jak to wygląda to proszę bardzo: http://79.187.194.106/projekt2 Z góry dziękuje za odpowiedź ![]() Pozdrawiam Tomek Ten post edytował Cysiaczek 31.12.2007, 12:50:37
Powód edycji: poprawiłem bbcode na [ php ] [/ php ]
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ogolnie jak przechowywujesz w sesji haslo to je koduj za pomoca md5() i dopiero porownuj z baza.
Ogolnie w pliku dla admina nie ma zadnej autoryzacji spradzaj czy zostala wyslalana sesja z login'em i haslem zapisuje w sesji i sprawdzaj tak
Ogolnie to nie wiem jak ci to wytlumaczyc bo masz to jakies dziwne ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 31.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- upps
działą odwrtonie- userzy zarejestrowani widzą wszytsko. Ten kto sie nie zaloguje nie widzi nic- a ptrzebuje, zeby tylko ten co ma range admina to widzial: Kod <?php
mysql_connect("localhost","root",""); mysql_select_db("tomek"); $query = mysql_query("select * from users where rank='admin'"); while($tab = mysql_fetch_assoc($query)); if($tab['login'] = $_SESSION['login'] && $tab['haslo'] = md5($_SESSION['haslo'])){ echo "Dodawanie newsa do bazy:<a href=add.php>klik</a><br> Edycja newsa w bazie:<a href=change.php>klik</a><br> Usuwanie newsa z bazy:<a href=del.php>klik</a><br> Masowe kasowanie newsów:<a href=massdel.php>klik</a><br> Usuwanie użytkowników:<a href=userdel.php>klik</a><br> Nadawanie rangi administratora:<a href=admingive.php>klik</a><br> Czyszczenie shoutboxa:<a href=shoutboxclean.php>klik</a><br> Czyszczenie wyników friendtestu:<a href=friendtestmassdel.php>klik</a><br>"; } ?> Ten post edytował wrka123 31.12.2007, 13:18:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
No ok teraz moga to widziec tylko zalogowani a ja na twoim miejscu to bym zmienil jedna rzecz tabele dla normalnych user'ow zosta users a dla admina daj admin i wtedy nie bedzie sie mieszac zaden rank.
P.S teraz zobacze dokladniej na kod ![]() P.S2 maja byc 2 = bo porownujesz dane a nie przypisujesz
Ten post edytował marcio 31.12.2007, 13:32:28 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Na pewno jest jakiś sposób na to...
Ten post edytował wrka123 31.12.2007, 14:37:05 |
|
|
--wrka123-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Na pewno jest jakiś sposób na to... Hmm... zauwazylem, że jak loguje w taki sposob: 1.Loguje sie na konto bez admina- pisze nie masz uprawnien admina(wszytko gra), 2.Wylogowuje sie 3 .Loguje sie na konto admina- panel sie wyswietla. 4. wylogowuje sie 5. z powrotem loguje sie na konto bez admina 6. a wtedy co dziwne wyswietla się panel admina! Może zapisuje się coś w cookiesach? |
|
|
![]()
|
|
W cookie sie nic sam z siebie nie zapisuje a ty cookie nie wysylasz wiec jest tylko jedna opcja zle niszczysz sesje po wylogowywaniu pokaz kod odpowiadajacy za wylogowywanie
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
--wrka123-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |