![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam używam funkcji call_user_func w jednej ze swoich aplikacji, okazuje się ze lokalnie wszystko pięknie działa, ale na serwerze firmy w której mam hosting, funkcja już nie działa. Póki co nie pisałem do nich z prośbą o udostępnienie tej funkcji. Zastanawia mnie czy powyższe jest w jakiś sposób niebezpieczne dla aplikacji, tzn. podatne na włamania itp
![]() -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sama w sobie jak i każda inna funkcja nie jest niebezpieczna
wszystko zależy od tego jak tego używasz - widać Twoi usługodawcy nie potrafią inaczej zabezpiepczyć serwera (co świadczy o nich) i wyłączają część funkcji które uznają za groźne i są zadowoleni z siebie - a to można obejść poprzez np taki trik
i cała filozofia ale zanim coś zaczniesz tego używać to filtruj dane pochodzące od użytkowika - tak żebyś później nie miał problemów z utratą danych etc -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2007 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh... czasami PHP mnie zadziwia swoją prostotą
![]() ![]()
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak ale nie możesz użyć zmiennej jako nazwy klasy przy wywoływaniu statycznych metod, czyli nie możesz zrobić tak jak pokazałeś a jedynie tak
oczywiście musi istnieć metoda zdefiniowana w zmiennej $function -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To nie dobrze
![]() ![]() -------------------- ------
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
a co to pod windowsa to juz interpretera php wycofali?
![]() Ten post edytował devnul 30.12.2007, 17:34:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A nie lubię cosik tego systemu... mam z nim same złe doświadczenia i używam tylko do gier i pisania różnorakich dokumentów w MS OFFICE... a na codzien lecę z Linux'em Ubuntu... choć przyznam się wcześniej używałem tylko windows... no ale przyzwyczajenia sie zmieniają
Per Aspera Ad Astra |
|
|
![]()
|
|
no to widać trafił na 0,01% tych przypadków w których używane są funkcjie strict związane z platformą na jaką są pisane (dosłownie kilka takich funkcji jest na windowsa i kilka na unix`y). Inną opcją jest to że miał źle (lub zwyczajnie inaczej) skonfigurowany PHP. Innych możliwości nie ma.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:34 |