![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 2.09.2005 Skąd: znienacka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio popularne jest wrzucanie filmów na stronkę tylko za pomocą podania linku (np. youtube, czy video.google). Zależy mi na tym, aby wpisać w formularz link do filmu, a przez php przechwycić tylko id danego filmu. Załóżmy, że mamy taki link:
http://www.youtube.com/watch?v=wskT6YfVB6E W tym momencie interesowałoby mnie tylko pobranie wartości przypisanej do zmiennej 'v', czyli 'wskT6YfVB6E'. Niby proste zadanie, ale problem pojawia się, gdyby np ktoś niekompetentny dał taki adres, który też jest poprawny: http://www.youtube.com/watch?v=wskT6YfVB6E.../?zmienna=cosik Jak się do tego zabrać? Jakich funkcji powinienem do tego użyć? Nie proszę o gotowy skrypt [chociaż na pewno by się przydał]. Nie chcę też zapisywać całego linku do bazy, a tylko i wyłącznie samą wartość przypisaną do 'v'. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Ten post edytował JaRoPHP 29.12.2007, 20:44:24
Powód edycji: Dodanie tagu do tamatu.
-------------------- Jestem niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-- EDIT by JaRoPHP Proszę o uzywanie znaczników bbcode. Tym razem poprawiam. -------------------- d(^^)b
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
parse_url" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual powinno być przydatne.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrażenia regularne (preg_match, ereg), parse_url - jak proponują poprzednicy.
A nie prościej:
Przenoszę na Przedszkole. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:03 |