![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2005 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam
mam takie pytanie, chcę sobie na początku strony zadeklarować kolor rozmiar i styl linków zarówno normalnych jak i po najechaniu na nie myszą. A potem w dowolnym miejscu strony móc się do tego odwołać. nie chce zmieniać koloru wszystkich linków tylko tych w których się odwołam do tego co zadeklarowałem na początku... jak to zrobić (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Ten post edytował integer000 29.12.2007, 18:57:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 36 Dołączył: 9.04.2003 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) class:
style.css:
format linku: 2) id (polecam bardziej): style.css:
format linku: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2) id (polecam bardziej): style.css:
format linku: A ja nie polecam, podobnie jak nie poleca W3C, a także większość na pewno na tym forum. Więc razem - nie polecamy! Id jak sama nazwa mówi określa identyfikator elementu i może wystąpić tylko raz na stronie. Wiem, że później nie stosując id mogą być kłopoty z ostylowaniem linków, którym nadamy jedynie klasy. Dzieje się tak dlatego, że CSS stosuje pewną hierarchię i id jest ważniejsze niż class. Ale da się to obejść dodając "!important", np:
Jednak nie należy tego nadużywać, bo później nie połapiemy się w hierarchii stylów. Ten post edytował grzesiek_g 29.12.2007, 19:43:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:39 |