![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Napiszę troszkę o sobie. Jestem studentem 5-ego roku Automatyki i Robotyki w Gliwicach. W tym roku pisze projekt w php, i z tym właśnie projektem jest związane moje pytanie. Potrzebuje funkcji, która uruchomi skrypt napisany w języku Fortran, wpisze argumenty(dane wejściowe) podane z pliku i zwróci nam wartości np. do pliku. Jeżeli komuś pomoże to taką funkcją w Matlabie jest "system" . Przykład: system("./phrqpitz dane dane.out >> raport-phrqpitz.txt"); phrgipitz- jest to właśnie ten program w fortranie dane- wartości wejściowe. Jest to plik , w którym znajduje się np. takie coś roztwor 0100020000 0 0 0.0 SOLUTION 1 woda testowa 2 0 0 7. 4.0 25. 1. 9 5.946e-02 22 1.189e-01 END dane.out- wartości wyjściowe. Zapisywane do pliku. Przykład 1 1.022E-09 7.424E-10 7.262E-01 3 9.975E-01 9.975E-01 1.000E+00 8 5.946E-02 1.312E-02 2.207E-01 22 1.189E-01 8.149E-02 6.854E-01 31 2.000E-05 1.350E-05 6.749E-01 >> raport-phrqpitz.txt - dopisuje wyjście do już stworzonego pliku. Jeżeli, ktoś zna taką lub podobną funkcję w php byłbym bardzo wdzięczny jak by mi ją podał. Z pozdrowieniami Dawid Sawielew |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
funckje systemowe to exec,system,passthru ale nie wiem czy o nie chodzi
EDIT:literowka ![]() Ten post edytował marcio 29.12.2007, 14:03:50 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie umiem funkcji systemowej php (konkretnie system()) zastosować do mojego problemu, ale próbuje to obejść, mianowicie:
Używam funkcji system aby odpaliła mi plik pisany w matlabie. np. system(octave pitzer.m) octave- jest to program na serwerze, który obsługuje pliki matlabowskie. Wszystko pięknie działa, aż do momentu gdy w moim pliku matlabowskim znajdzie się ta komenda, która odpala program napisany w fortranie i zwraca wartości. Konkretnie ta: system("./phrqpitz dane dane.out >> raport-phrqpitz.txt"); W wierszu poleceń na serwerze wszystko pięknie działa, a gdy próbuje odpalić mój plik matlabowski w php nic się nie dzieje. Tak to odpalam w php: echo system("cd tmp; octave Pitzer-sys.m"); Zaznaczam, że inne programy matlabowskie nie zawierające funkcji system(matlabowskiej) działają poprawnie z pod php. Troszkę to zakręciłem, ale mam nadzieję, że zrozumieliście i pomożecie ![]() Proszę, sesja się zbliża, a projekt stoi w miejscu ;( |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl2.php.net/system
Z powodow uczelnianych tez ucze sie Fortrana i chetnie zobaczylbym jakies projekty polaczenia php i fortran, jesli posiadasz... A nie mozesz poprostu zapytac prowadzacego? -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Znam tą stronkę, ale i tak z jej pomocą ciężko.
Mój prowadzący średnio zna się na php i dlatego kazał mi taki projekt zrobić. Jak nikt nie pomoże to będziemy się razem męczyć na konsultacjach ![]() A to nie jest połączenie fortrana i php. Tylko program do oblicznia współczynnika aktywności jest napisany w fortranie i każdy sie go boi przerobić na jakiś inny język bo to jest kosmos. Ja nawet nie otwieram tego pliczku z fortranem ![]() I dlatego jest potrzebna mi jakaś funkcja która odpali ten program z pod php i wyrzuci wyniki do jakiejs zmiennej ![]() funkcje posiadam, ale teraz nie wiem jak jej użyć. Nie jestem orłem z programowania. PS. Jeśli chcesz to mogę ci wysłać tego fortrana ![]() Nie bede zakładał nowego tematu, więc tu napisze następny problem. Ma w pliku tekstowym zapisane jakieś dane i teraz ze zmiennej tekstowej chce je przerobić na liczbę. Znowu się posłuże matlabowskim kodem Linia = 0; [fid1, msg] = fopen ('dane.out', 'r'); ciag = fgetl(fid1); while(ischar(ciag)) Linia= Linia+1; ciag1= str2num(ciag); ciag2=ciag1(: , 1); Jon (Linia) = ciag2; ciag2=ciag1(: , 2); Molalnosc(Linia) = ciag2; ciag3=ciag1(: , 3); Aktywnosc(Linia) = ciag3; ciag4=ciag1(: , 4); WspAkt (Linia) = ciag4; ciag = fgetl(fid1); end Potrzebuje konkretnie tej funkcji ciag1= str2num(ciag); Załóżmy ze plik ciąg jest taki ciag= "1 3 4 5 6" i to jest jako tekst w jednym iwerszu. Funkcja str2num zamienia to na ciag=[1 3 4 5 6] gdzie poszczególne liczby są w oddzielnych wierszach,. Pomóżcie ![]() Ten post edytował sawanb03 12.01.2008, 21:08:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 07:51 |