![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Napisałem fragment skryptu php, w którym łączę się z bazą danych i pobieram zapisane w niej dane. Za każdym razem, gdy próbuję go uruchomić mam błąd
Kod Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in... nazwa bazy, z która próbuję się połączyć to baza; tabela, z którą się łączę to tabela; Skrypt wygląda tak:
Gdzie popełniam błąd? Z góry dzięki
Powód edycji: Dodałem tagi i poprawiłem bbcode. @drPayton
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie
while($linia=mysql_fetch_row($wynik)) /* Pętla dopóki istnieją dane */ echo $linia[1]; tylko
aha i
to raczej nie potrzebne. Poczytaj o http://pl.php.net/mysql_error Czyli cały skrypt po mojemu by wyglądał tak
Ten post edytował xbigos 28.12.2007, 22:30:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź.
nie while($linia=mysql_fetch_row($wynik)) /* Pętla dopóki istnieją dane */ echo $linia[1]; tylko
Zaps z pętlą jest poprawny. Dzięki pętli pobieram wszystkie rekordy dostępne w zbiorze wyników. Twój zapis powoduje wybranie tylko pierwszego. Błąd pozostaje ten sam. W sumie to można to pominąć, zostawiając linię mysql_select_db(\"baza\", $polaczenie). Fragment ten napisałem w celu sprawdzenia czy w skrypcie nawiązywane są połączenia z bazą. Wydaje mi się, że wszystko jest poprawnie napisane, jednak php się wykrzacza. Ten post edytował essx 28.12.2007, 22:40:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A sprawdź czy nie porypałeś nazw tabeli:)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nazwa tabeli oraz bazy jest poprawna. Już wiem w czym był błąd. Zadziałało tak jak powinno. Dzięki za inicjatywę pomocy. Masz plusa.
|
|
|
--slaw.omir-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |