![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a wiec, powiedzmy ze podczas instalacji galeri bede dodawał perwszy i podstawowy rekord do swojej bazy...
no i teraz jest tak, ze mam w bazie rzechowywane to jaks "1" lub "0"... no i chce to pobrac i wyswietlic wartosc w postaci "TAK" lub "Nie" w moim formularzu jak wejde na strone gdzie sie on znajduje.... troche zamotałm, ale chodzi o to ze mam take pole w formularzu: Kod <SELECT class="form_tak_nie" NAME="pokaz_st"> <OPTION VALUE="Nie">Nie</OPTION> <OPTION VALUE="Tak">Tak</OPTION> </SELECT> no i teraz pobiram sobie dane z tabeli "config" i je wyswietlam we formularzu, no i w przypadku pól <input> i <textarea> wiem jak sobie wyswietlic aktualne dane z tabeli, ale wlasnie w <select> nie wiem... ktos pomoze ![]() ![]() teraz chyba wsio jasne ![]() jak to zrobic ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
może użyj if
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmmm... kolega chyba nie zrozumiał mnie... dobrze... albo ja nie wiem co masz namysli..
chodzi mi o to ze jak wejde w menu "ustawienia" to mam własnie ten formularz... no i z pobranymi danymi, które obecnie są w tabeli "config", no i wiem jak wyswietlic wszystkie dane, poza tymi z <select>... głownie chodzi o to, ze jak bede chcial wejsc i zminic tylko powiedzmy emial, to zebym nie musial zas ustawiac pola <select> na tak... gdzie domyslnie jest na "nie"... bo po co... sobie utrudniac ![]() a wiem ze sie da, ale nie moge znalsc jak... wyswietlic aktualny stan... czyli opcje "TAK" jesli w bazie "1" lub "NIE" jesli w bazie "0" chodzi o samo ustawienie pola na którąś z danych... jak to zrobic ![]() ps: bo jak zrobic "Tak" czy "Nie" to wiem ze if... ale teraz jak mam włąsnie to poles <select> ustawic na to Tak lub Nie.... chybateraz jasno sie wyraziłem o co mi chodzi |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że chcesz aby domyślnie było zaznaczone tak lub nie ?
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Rozumiem, że chcesz aby domyślnie było zaznaczone tak lub nie ? no dokładnie o to mi chodzi ![]() Kod <SELECT class="form_tak_nie" NAME="pokaz_st">
<OPTION VALUE="Nie">Nie</OPTION> <OPTION VALUE="Tak">Tak</OPTION> </SELECT> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit: oczywiście w odpowiednim miejscu, przed tym kodem php musi być html tworzący select i którąś z opcji, mam nadzieję że troche kumasz php i zrozumiesz, że to tylko schemat, tak samo musisz se zapytanie na własne potrzeby przerobić. Ten post edytował Hazel 28.12.2007, 20:20:10 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podałem Tobie rozwiązanie
![]()
Wystarczy, że do zmiennej $wybor zapiszesz 0, lub 1. Jak zapiszesz do niej 0, albo ustawisz "na sztywno" to zaznaczone będzie NIE, jeśli 1 to TAK. Przed tym co napisałem daj "$wybor = 1", lub "$wybor = 0", to zobaczysz. -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo źle go zrozumiałem, albo on ma cały problem w tym, co Ty pominąłeś - żeby w tej Twojej zmiennej $wybor było 0 lub 1, w zależności od ustawień w bazie...
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
@Hazel - już sam nie wiem
![]() @kosmic - "zmiksuj" sobie to co ja i Hazel napisaliśmy a na pewno będzie dobrze ![]() -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
juz nie ma problemu....
Kod <SELECT class="form_tak_nie" NAME="pokaz_st"> <? if($pok_staty == 0) { ?> <OPTION VALUE="Nie" selected="selected">Nie</OPTION> <OPTION VALUE="Tak">Tak</OPTION> </SELECT> <? } elseif ($pok_staty == 1) {?> <OPTION VALUE="Nie">Nie</OPTION> <OPTION VALUE="Tak" selected="selected">Tak</OPTION> </SELECT> <? } ?> </td></tr> <tr><td width="250" class="adm_conf_tr_l">Pokaż wyszukiwarke</td><td width="350" class="adm_conf_tr_p"> <SELECT class="form_tak_nie" NAME="pokaz_wysz"> <? if($pok_szuk == 0) { ?> <OPTION VALUE="Nie" selected="selected">Nie</OPTION> <OPTION VALUE="Tak">Tak</OPTION> <? } elseif ($pok_szuk == 1) {?> <OPTION VALUE="Nie">Nie</OPTION> <OPTION VALUE="Tak" selected="selected">Tak</OPTION> </SELECT> <? } ?> </SELECT> tak wyglada to docelowo... i działa sniezny_wilk - po prostu napisałes przed wszystkim "selected="selected"" i nie bardzo wiedziałem gdzie ja mam to dac, no ale zrobiłem bez tego i działa, wiec chyba zbedene to jest... dzieki.. docelowo chodziło mi o to 'selected="selected"' w środku <option>... bo to jest odp na moje pytanie thx za pomoc |
|
|
![]()
|
|
No to wyrażaj się precyzyjniej. Poza tym w temacie tagi sugerowały jakiś skomplikowany problem, a nie banalny html...
Poprawną formą nie jest za to selected="selected", lecz po prostu selected gdzieś wewnątrz znacznika <option>. Równie dobrze można by napisać selected = "jfdioshfsijudaf" i działa tak samo, bo jest parametr selected, którego wartość jest nieistotna. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
No to wyrażaj się precyzyjniej. Poza tym w temacie tagi sugerowały jakiś skomplikowany problem, a nie banalny html... Poprawną formą nie jest za to selected="selected", lecz po prostu selected gdzieś wewnątrz znacznika <option>. Równie dobrze można by napisać selected = "jfdioshfsijudaf" i działa tak samo, bo jest parametr selected, którego wartość jest nieistotna. wyrażam sie jasno... skoro inni zrozumieli ![]() więc trzeba czytać nie tylko "tagi"... a treść posta.... no i jeśli bym wiedział ze tokwetia tylko "selected" to bym nie pisał... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 19:57 |