![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Potrzebuje skrypt ktory robil by nastepujace rzeczy: - bedzie sprawdzal czy komputer 'zyje' - bedzie sprawdzal czy na tym komputerze jest na okreslonym porcie odpalony serwer - podac ping do tego serwera (jezeli serwer na nim istnieje). Wiem, ze chodzi o nmap, ale nie wiem jak to ugryzc :? z gory dzieki za pomoc:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Forum -> Szukaj: nMap
Wiem, że wątek jest dość rozbudowany, bo samego mnie ten temat interesował w lato. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, o samym nmapie poszukam.... a teraz.... jak wypisac ping (tzn sama jego wartosc:?: ). zaznacze, ze ping (na shellu) jest zablokowany :?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Gdybyś znalazł ten wątek, który mam na myśli, znalazłbyś tam gotowe (lub prawie gotowe) rozwiązanie w postaci skryptu php.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzi Ci o ten watek :?:
http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2019&h...&highlight=nmap czytalem tez tego manuala co tam podales, ale nie za bardzo wiem jak go ustawic by skanowal ip i zakres 7 portow (tcp i udp). mozesz mi powiedziec :?: z angolem u mnie nie za dobrze:P |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie wczoraj pisałem podobny skrypt, ale tylko do sprawdzania czy komputer w sieci jest włączony. Korzysta, w zalezności od wyboru, z ping'a lub z nmap'a (tutaj możesz zobaczyć go w działaniu) jeśli chcesz to krzycz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@BzikOS: Tylko nie bij: pokażesz sourca?
nMap działa pod windą? -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wieczorkiem wrzucę na forum Skrypty.
Odnośnie nmap'a - nie wiem, mój skrypt korzysta z nmapa linuxowego. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nMap działa pod windą?
Dziala ale nie zeskanujesz lokala (muszisz tez miec zainstalowany wczesniej WinPcap) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy koniecznie trzeba bawić się nmapem itp... może lepiej zrobić to na poziomie php - http://pl.php.net/manual/en/ref.sockets.php i ręcznie wygenerować pakiet ICMP, czy też połączenie do portu na hoście. Uwaga. Sockety w php są jeszcze eksperymentalne.
-------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
Cytat A czy koniecznie trzeba bawić się nmapem itp... (...) Uwaga. Sockety w php są jeszcze eksperymentalne. Sam sobie odpowiedziałeś ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@BzikOS: dzięki.
Cytat muszisz tez miec zainstalowany wczesniej WinPcap A z czym się to je?
No dobra... skorzystam z alternatywy - pinga -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
hmm.... i dupa
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat A czy koniecznie trzeba bawić się nmapem itp... (...) Uwaga. Sockety w php są jeszcze eksperymentalne. Sam sobie odpowiedziałeś ![]() Podałem tylko alternatywę ![]() Myślę że sockety nie wylecą raczej z php, warto tylko sprawdzić jak wyglądają w nowym php i można stosować, jeśli komuś to odpowiada. -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2003 Skąd: Radzionków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja widzialem taki bajer na ktoryms z pierwszych linkow na hotscripts.com szukasz w kategorii php "ping"
-------------------- www.desire.pl - kliknij nie pozalujesz :)
|
|
|
![]()
|
|
Momencik...
Mówiąc o socketach mamy na myśli [manual:bf28abae21]socket_create[/manual:bf28abae21] czy [manual:bf28abae21]fsockopen[/manual:bf28abae21] ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
Wrzuciłem skrypcik o którym mówiłem - http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=8505
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To teraz help
![]() -------------------------------- [zmoderowane] BzikOS: wszystkie pytania dotyczące skryptu proszę pisać w tym temacie -------------------------------- zgóry dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:24 |