![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2006 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
dopiero raczkuje w dziedzinie projketowania obiektowego, wiec prosilbym o w miare przystępne wyjaśnienie rozwiązania. Otóż, często operując na elementach z bazdy danych, trzeba wyświetlić ich kilka, jeden pod drugim. W programowaniu proceduralnym robiłem to tak (uzywajac mysqli): Pytanie moje jest następujące. Jak osiągnąć podobny efekt operując na klasach? Załóżmy że mam coś takiego: Jak można wyciągnąć z tego wszystkie dane? Bo metoda pobierzOstatnie() zwraca mi jdynie ostatnie id ostatniego rekordu... (możliwe, że gdzieś zrobiłem błąd). W moim zamierzeniu było, aby metoda pobierzOstatnie() zwracała mi id kolenych newsów, które później wykorzystywał bym do wywołania metody pobierzDane() z $id otrzymanym z metody pobierzOstatnie(). Tak na marginesie, mozemy zalozyc ze mam sterownik w tym stylu: Na PDO, jeszcze przyjdzie czas, zreszta z tej postaci to nie będzie problem... Mam nadzieje, że nie napisałem tego przesadnie chaotycznie i da sie cos z tego zrozumiec... Z gory dziekuje za pomoc ![]() Ten post edytował l05i3k 28.12.2007, 19:35:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyróżnij elementy, które zajmują się różnymi dziedzinami. W chwili obecnej Twoja klasa robi wszystko, jest swoistym "bogiem", tworzy połączenie do bazy, odczytuje sobie z niej dane, następnie tworzy obiekty reprezentujące dane i tak dalej.
Moja propozycja - stworzenie klasy News tylko z danymi (id, title, image) - stworzenie DAO (był temat odnośnie tego na forum) - powołanie prostego szkieletu, który będzie uruchamiał akcje (poszperaj o MVC) -------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2006 Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyróżnij elementy, które zajmują się różnymi dziedzinami. W chwili obecnej Twoja klasa robi wszystko, jest swoistym "bogiem", tworzy połączenie do bazy, odczytuje sobie z niej dane, następnie tworzy obiekty reprezentujące dane i tak dalej. Moja propozycja - stworzenie klasy News tylko z danymi (id, title, image) - stworzenie DAO (był temat odnośnie tego na forum) - powołanie prostego szkieletu, który będzie uruchamiał akcje (poszperaj o MVC) Ja wiem, ale wlasnie mi narazie chodzilo o to, aby ta klasa mogła samoczynnie (prawie) funkcjonować, chciałbym poporstu zrobić coś od początku, a dopiero potem to edytować, przerabiać i rozdrabniać... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 254 Pomógł: 10 Dołączył: 8.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem zacznij od początku korzystać z interfejsu Iterator:
Wtedy masz z górki przy operowaniu na liscie newsów:
-------------------- --------------------------------------------------------------------------------
weblog.axent.pl -------------------------------------------------------------------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
News jest obiektem biznesowym, a to co pokazał prond to DAO a raczej Active Record.
-------------------- Łukasz Dywicki
Independent Java and open source software consultant. Blog - Java, OSGi, integracja oprogramowania.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:32 |