![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
nie jestem zbyt zaawansowanym programista wiec prosze o wyrozumialosc. Chodzi o uzyskanie wyniku z kilku tabel za jednym zapytaniem do bazy MySQL. Zalozmy, ze: Tabela1 (id, nazwa) Tabela2 (id, id_tabela1, nazwa) Tabela3 (id, id_tabela2, nazwa) Problem w tym, ze we wszystkich tabelach mam pole "nazwa" i skrypt wyswietla mi zawsze wartosc "nazwa" z ostatniej tabeli. Prosze o pomoc jak napisac zapytanie do bazy i jak wyswietlic wyniki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli masz pole o takiej samej nazwie w kilku tabelach w jednym zapytaniu używaj składni:
nazwa_tabeli.nazwa_pola, czyli u ciebie: Tabela1.nazwa, Tabela2.nazwa lub Tabela3.nazwa |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak tez robie przy zapytaniu do bazy.
ale ja uzyskac wartosc pola nazwa dla kazdej z trzech tabel? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
o to mi chodzilo, dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 01:42 |