![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Kiera- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Czy istnieje jakas funkcja w php ktora mi zamieni np. cala tablice $_POST[] na zmienne $klucz=$wartosc ? mam np. $_POST['imie']=jan; $_POST['nazwisko']=kowalski; $_POST['pesel']=87050604444; a chce miec z tego: $imie=jan; $nazwisko=kowalski; $pesel=87050604444; oczywiscie w tablicy nie mam 3 elementow bo wtedy bym to zrobil recznie ale mam tego dosc sporo.
Powód edycji: dodalem tag (cysiaczek)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
-Kiera- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzieki.
Nie bede zakladal nowego tematu bo mam jeszcze jedna sprawe: mamy cos takiego
Jak w miejsce argumentow wstawic wszystkie wartosci jakiejs tablicy pooddzielane przecinkami tak zeby zapytanie do bazy zadzialalo? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
-Kiera- |
![]()
|
Goście ![]() |
Super.
Ulatwilo mi to zycie ![]() |
|
|
-Kiera- |
![]()
|
Goście ![]() |
To jeszcze jedno:
Robie sobie plik z db.php w ktorym jest polaczenie z baza danych postgreSQL zapisane w zmiennej $connection. Potem w jakims innym pliku robie include('db.php'); i tworze funkcje dodajaca jakis wpis do bazy przy czym zmienna $connection niejest widziana wewnatrz tej funkcji. Dopiero jak zrobie inlcluda z db.php wewnatrz tej funkcji wszystko dziala jak nalezy. Jak to obejsc? |
|
|
![]()
|
|
Możesz przekazywać $connection poprzez argument funkcji:
lub ustawiać ją jako globalną:
Obie te metody dadzą Ci dostęp do zmiennej $connection wewnątrz funkcji fun. Ten post edytował phpion.com 27.12.2007, 15:37:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:43 |