![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 13 Dołączył: 31.05.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
Właśnie chciałem obejrzeć sobie serwis nasza-klasa.pl. I proszę o to co zobaczyłem. http://wgrajfoto.pl/pokaz/img1207/naszafce9.jpg I to ma mnie niby zachęcić do zarejestrowania się? Moim zdaniem serwis, który warty jest kupę kasy nie powinien sobie pozwolić na takie "błędy". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie błąd
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, Właśnie chciałem obejrzeć sobie serwis nasza-klasa.pl. I proszę o to co zobaczyłem. a Ty co, dzisiaj się obudziłeś?!? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam tam konta, ale z tego co wiem to u nich norma. No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka...
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam tam konta, ale z tego co wiem to u nich norma. No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka... wygląda na to, że rozbudowa czegoś takiego to nie robota na 1 dzień. na serwisie przedstawiono harmonogram modernizacji: Cytat 12 listopada 2007 – zakup serwerów; 23 listopada 2007 – dostawa serwerów do serwerowni; 24 listopada 2007 – składanie szaf; 25 – 26 listopada 2007 – składanie komputerów; 27 – 28 listopada 2007 – kolejna dostawa sprzętu, montowanie sieci, testowanie sieci, dysków, pamięci; 29 listopada 2007 – składanie ewentualnej reklamacji do dostawcy sprzętu; 30 listopada 2007 – konfigurowanie serwerów, kopiowanie danych; 1 – 11 grudnia 2007 – konfigurowanie serwerów; 12 grudnia 2007 – testowanie fragmentu architektury; 13 – 19 grudnia 2007 – konfigurowanie serwerów; 20 grudnia 2007 – testowanie fragmentu architektury; 21 – 22 grudnia 2007 – konfigurowanie serwerów; 23 grudnia 2007 – testy obciążeniowe, sprawdzanie wydolności systemu w przypadku awarii, któregoś z serwerów; 26 – 27 grudnia 2007 – nanoszenie poprawek; 28 – 31 grudnia 2007 – testowanie całego systemu; 2 stycznia 2008 – nanoszenie poprawek; 3 – 6 stycznia 2008 – finalne testowanie; 7 stycznia 2008 – uruchomienie serwerowni nasza–klasa.pl; 8 stycznia 2008 – nasza-klasa.pl osiąga prędkość światła;) przed świętami gdy odbywały się testy serwerów to strona działała szybko. nie pojawiały się problemy z przeciążeniem serwerów. jak na razie to trzeba poczekać, aż nowe serwery zostaną uruchomione. Cytat(Sadu2) I to ma mnie niby zachęcić do zarejestrowania się? no widzisz, ciebie to nie zachęca ale ile innych osób się tym nie zraża. dla nich najważniejsze jest znaleźć przyjaciół ze szkół do których chodzili kilka lat temu. przyznaję, jest to uciążliwe ale kontakt ze starymi znajomymi jest bezcenny ![]() -------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 229 Pomógł: 13 Dołączył: 31.05.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a Ty co, dzisiaj się obudziłeś?!? ![]() Dzisiaj pierwszy raz tam zajrzałem ![]() dla nich najważniejsze jest znaleźć przyjaciół ze szkół do których chodzili kilka lat temu. przyznaję, jest to uciążliwe ale kontakt ze starymi znajomymi jest bezcenny ![]() No właśnie. Też z chęcią pogadałbym ze starymi znajomymi z podstawówki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka... fotka.pl też zbija kase(robiłem obliczenia na ich forum ile co najmniej zbijają na samych "Gwiazdach" a jeszcze reklamy itd.) a jak na taki duży serwis jeden mały dedyk za(jak mniemam) 150-300zl/miech to troche mało..
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 627 Pomógł: 33 Dołączył: 1.05.2005 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam tam konta, ale z tego co wiem to u nich norma. No ale skoro serwis dynamicznie się rozwija to i jest kasa. No a skoro jest kasa, to czemu nie zainwestować w dobrego dedyka... w dobrego dedyka? nie bądź śmieszny ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
jak nie chcecie się denerwować tym że nie działa to polecam używać naszej klasy około 3 nad ranem wtedy działa jak marzenie
![]() btw. jeśli ktoś sadzi ze to wytrzymałoby na serwerze współdzielonym to gratuluje poczucia humoru ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozbawilo cie a sam smieszne rzeczy piszesz.
takie serwisy maja wlasne serwerownie z kilkoma szafami. poczytaj co nasza-klasa napisali w harmonogramie. -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja tylko chciałem zauważyć, że śr. ilość odsłon dziennie to 8 mln.
Dla zainteresowanych: http://m.onet.pl/_m/d17cab970c108fa380a8c3208a3327b3,0,1.wmv W minioną niedziele w TVN w Kulisach Sławy był właśnie reportaż o serwisie nasza-klasa.pl Ten post edytował darektbg 27.12.2007, 13:05:48 -------------------- skocz.org - system skracania linków
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale macie licytację
![]() Jeden dedyk, dwa dedyki... rotfl! Czy ktokolwiek z osób licytujących się wie jakie obciążenie jest w stanie wytrzymać jedna maszyna? Bo wydaje mi się, że nie wiecie... -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na przykład nie wiem i chciałbym się dowiedzieć - no więc "jakie obciążenie wytrzyma jedna maszyna" oraz "Jak to jest rozwiązanej jak maszyn jest kilka?" Btw. odbiegam od tematu, jak naruszam regulamin mogew założyć nowy wątek...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@seaquest: jakie? Z doświadczenia wiem, że jeden komputer 4*2GHz Xeon z 2GB Ramu wytrzymuje 5tysięcy na ~15min raczej spokojnie (500 000/dobę) - i to oznacza odebrać rządanie, *przerobić*, baza danych, takie bzdety i odpowiedzieć. Szacuje, że przy prostej stronie WWW jaką jest nasza-klasa.pl byłoby to dwa do czterech razy więcej. Ale jak tam porządne serwery to się nie orientuje.
Ten post edytował Jabol 27.12.2007, 14:37:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pan Gąbka wymiata
![]() -------------------- fitmate.pl - aplikacje internetowe
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja na przykład nie wiem i chciałbym się dowiedzieć - no więc "jakie obciążenie wytrzyma jedna maszyna" oraz "Jak to jest rozwiązanej jak maszyn jest kilka?" Btw. odbiegam od tematu, jak naruszam regulamin mogew założyć nowy wątek... Też jestem ciekaw ![]() Jest tutaj jakiś specjalista, który miał z czymś takim bezpośrednio do czynienia lub zna się na tym na tyle, żeby zaspokoić moją ciekawość? ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Speedy - postaw sobie pytania co potrafia obsluzyc 4 Opterony + 16 RAM + dyski SAS ( takie SATA SCSI ) 15k ... - uwierz - CHOLERNIE DUZO
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Speedy - postaw sobie pytania co potrafia obsluzyc 4 Opterony + 16 RAM + dyski SAS ( takie SATA SCSI ) 15k ... - uwierz - CHOLERNIE DUZO ![]() Okey ![]() Domyślam się, że chyba jednej bazy danych one nie mają, ale jakoś to funkcjonuje i dane są w pewien sposób "scalone". Sam nigdy nie administrowałem serwisem o tak dużej popularności, więc się na tym nie znam, a chętnie bym się dowiedział ![]() -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeden serwer to baza + np 5 serwow HTTP + plus na glownym LOAD BALANCER albo sprzetowy ktory przerzuca zadania na poszczegolne maszyny. Wszystkie serwery HTTP korzystaja z jednej bazy, albo stosuje sie replikacje bazy na kilka maszyn i tyle
![]() ![]() Ten post edytował NuLL 27.12.2007, 17:53:44 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:21 |