![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Ed- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, chcę dodać kilka tabel z poziomu php
Jedną tabele w zapytaniu moge dodać, ale już drugiej nie. Zapytanie na pewno do bani bo wyskakuje mi błąd: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '; CREATE TABLE `pages` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `title` var' at line 5 W jaki sposób można dodać kilka tabel, albo jak to zrobić np includując plik baza.sql Z góry dziękuje za odpowiedź |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod <?php $connect = @mysql_connect(host, user_db, pass_db); $select_db = @mysql_select_db(database); $sql = "CREATE TABLE `ban` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `ip` varchar(255) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (`id`) ); "; $sql2 = "CREATE TABLE `pages` ( `id` int(11) NOT NULL auto_increment, `title` varchar(255) NOT NULL default '', `text` text NOT NULL, PRIMARY KEY (`id`) ); "; $add = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); $add2 = mysql_query($sql2) or die(mysql_error()); echo $add; echo $add2; ?> Np. tak ![]() ![]() Ten post edytował ApC 26.12.2007, 18:22:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli masz na serwerze obsługe mysqli możesz spróbować mysqli_multi_query" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
-Ed- |
![]()
|
Goście ![]() |
ApC też wiem, że tak można zrobić, ale jak zainstalować tabele z pliku poprzez php?
Jedynym problem jest znacznik ; przez który występuje błąd. Może sa jeszcze jakieś inne propozycje? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm.. więc jeśli chcesz z pliku to może by tak się wysilić i popatrzyć do źródeł byle czego(np. do źródeł phpmyadmin czy do źródeł phpbb - odzyskiwanie bazy danych)
w manualu biblioteki mysql ktoś w komentarzu dał sposób na wysłanie z pliku... manual nie boli -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
-Ed- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki Daderix, już sobie wcześniej poradziłem. Mój sposób jest podobny do tego co ty przedstawiłeś.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:11 |