![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy można zrobić za pomoca php tak aby po naciśnięciu linka ładować nowe strony do div id="cel"? Wiem że jest taka możliwość w Ajax ale wolałbym to zrobić w php. Aha, jest jeszcze taki mały problem, gdyż cała struktóra tekstowa menu jest w osobnym pliku tekstowym ![]() .Menu ..Podmenu1 ...Podmenu2 ..Podmenu3... itd index.php : <div id="menu"> <?php $treefile = "./admin/menu/mymenu.txt"; require "./admin/menu/treemenu.inc"; <-plik ze skryptem "tworzącym" MENU ?> </div> <div id="cel"> </div> jezeli napiszę np: .Menu ..<a href="cos tam">Podmenu1</a> ...Podmenu2 ..Podmenu3... itd jest OK. Jest to interpretowane przez przeglądarke jako odnośnik (działający). Aczkowiek chciałbym za pomocą tego linka otwierać strony w div id="cel" znajdującym sie obok na tej samej stronie. Wiem, że troche to zamotane ale czy zostaja mi już tylko ramki? ![]() Pzdr and Happy new year!!!!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to użyj do tego zmiennej globalnej $_GET.
Menu budujesz:
A później w pliku .php sprawdzasz jaką wartość ma zmienna $_GET['zaladuj'], następnie sprawdzasz czy istnieje taki plik jak wartość zmiennej file_exists()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i ewentualnie ładujesz plik przez include w miejsce tego diva. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"...ładujesz plik przez include w miejsce tego diva."
Mam coś takiego: <div id="okno_admin"> <?php if(file_exists($_GET['zaladuj'].'.php')) { include $_GET['zaladuj'].'.php'; } ?> </div> i niestety nie działa. Co jest nie tak? strona się ładuje ale nie w div-ie tylko w całym oknie. Nie ma tła głownej strony itd.... Ten post edytował natomiast 26.12.2007, 18:31:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod <div id="okno_admin"> <?php if(file_exists($_GET['zaladuj'].php)) { include $_GET['zaladuj'].php; } ?> </div> Może tak? |
|
|
![]()
|
|
OK działa
Dałem troche ciała bo strone którą mam wczytywać zrobiłem jako strone html. Gdy zrobiłem to jako skrypy php wszystko zadziałało ![]() Przykładowa strona do wczytania w div-ie: plik.php: <?php echo '<form method="POST"> <input type="text" name="nazwa1" /> <br /> <br /> <input type="text" name="nazwa2" /> <br /> <br /> <input type="text" name="nazwa3" /> </form>'; ?> wczytuje do div-a prosty formularz ![]() Pzdr Ten post edytował natomiast 26.12.2007, 19:02:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 9.07.2025 - 04:20 |