![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pytanie odnośnie funkcji timestamp. Czy lepiej używać timestamp czy "ludzkiej daty" we wpisach w bazie danych. Oczywiście wyciągając taki wpis i wyświetlając date użyję date("Y-m-d", $zdjecie[timestamp]), wszystko było by ok, lecz gdy chce usunąć z bazy rekordy np z dnia 34-12-2007, a w bazie mam tylko timestamp. Więc jak lepiej dać w bazie timestamp, czy też i date? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze timestamp zawsze daje date w stroefe czasowej serwera, po drugie timestamp daje date, czas i sekundy(możesz dać date w bazie to będzie sama data) ale date mniej obciąża server w porówaniu do podawania daty przez funkcje php date()
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja na date uzywam zawsze varchar ale jesli chcesz konvertowac czu usywac i wyswietlac na podtsawie daty to mysle ze date wystarczy.
P.S timestamp nigdy nie uzywalem wiec nie wiem -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uważam, że lepiej timestamp. Łatwiej z sortowaniem, znalezieniem wpisu itd.
-------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 25.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czachor tu się z Tobą zgodzę! Ale ja potem usunąć wszystkie wpisy z danego dnia? Normalnie zrobiłbym warunek WHERE `data`='24-12-2007' a jak to zrobić z timestamp? Ja osobiście też wole timestamp ale nie wiem jak z tym usuwaniem?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wojtas, używam zawsze timestamp.
A problem, który podważyłeś, rozwiązuję tak:
-------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Ooo bardzo dobry pomysł dzięki:))
// masz ode mnie 'pomógł' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można jeszcze
Kod select from `przyklad` where `data` beetwen '2007-01-01 00:00:00' and '2007-12-31 23:59:59'
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 13:30 |