Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [flash]Strony 3D
3miel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

na początku przepraszam za zły dział, ale nie znalazłem pasującego do mojego topicu.

Otórz ostatnio zafascynowały mnie strony trójwymiarowe 3D, może dla przykładu: http://www1.mug.pl/

Wyglądają super chciałbym zrozumieć w jaki sposób są robione... czy tylko przy użyciu flasha, albo z 3dsmax? Bo w samym Prohotshopie pewnie nie da się nic porządnego zrobic... A może macie jakieś turtoliale?

Jeszcze fajne są efekty tego typu: http://biznesport.pl/uslugi

Przydają mi sie wszytkie rady, sugestie, linki itd.

Pozdrawiam i czekam na wypowiedzi.
Powód edycji: dodalem tag (cysiaczek)

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
sniezny_wilk

-----

http://www1.mug.pl/ -> dobrze wykonana stronka we flashu, pewnie z zaimportowanymi jakimiś obrazkami w 3D, wiem że jakiś programik 3D eksportuje do .swf, czy do .fla swój render (możliwe, że jest to blender). Jeśli chciałbyś zrobić coś podobnego to polecam flasha.

--------------------
+Quote Post
3miel

-----

Polecasz Flasha... ale chyba najpierw musiałbym zaprojektować "coś" w typowych programach do grafiki 3D?

--------------------
+Quote Post
Seth

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

1. Projekt w programie do 3d
2. Rendering scen i ich animacja (w zgory ustalonych scenariuszach - np. zblizenie do ekranu etc.)
3. Odpowiednie zkompresowanie filmow i wrzucenie ich do flasha odpalajacego animacje w zaleznosci od miejsca w ktorym znajduje sie uzytkownik i tego co kliknal.

Sa oczywiscie projekty stron, ktore sa wykonane w "prawdziwym" 3d ale te, ktore podales opieraja sie tylko o gotowe juz sekwencje wideo odpalane przez flasha.

Calosc w brew pozorom nie jest trudna - jesli chodzi o polaczenie z flashem, ale napewno sama produkcja animacji oraz "scenariusz" wymagaja wiecej wysilku.

P.S.
Jezeli chcesz sie czyms takim pobawic to proponuje do tego celu uzyc filmow robionych z kamery. Odpada Ci koniecznosc tworzenia modeli 3D i cala otoczka, ktora sie z tym wiaze, a sam efekt moze byc identyczny jak nie lepszy winksmiley.jpg
+Quote Post
3miel

-----

Hmm czyli tak jak myślałem... i na nieszczęście takie strony wymagają mnóstwa pracy i jeszcze więcej motywacji. Ale efekt mówi sam za siebie:)

A nie ma jakich gotowców do tego? W grafice 3D jestem niestety zielony i zanim opanuje podstawy obsługi programu to minie troche czasu, zresztą we Flashu też się za bardzo nie znam...

Z kamerą to jest ciekawy pomyśl.. pozniej obrobić i do flasha... Ale sama wizualizacja 3D też nie byłaby zła, nawet bez flasha... jako tło do strony. Ale i do tego pewnie niezbędne są programy do grafiki trójwymiarowej...

Odnosząc się jeszce raz do pierwszego posta czekam na jakieś pomocne linki turtoliale i inne pomocne materialy.

--------------------
+Quote Post
MUG.PL

-----

Strona mug.pl ma już swoje lata (była robiona w 2005 roku), więc nie ma się co nią ekscytować. Jak dobrze pójdzie to w ciągu kilku miesięcy będzie wersja 2. smile.gif

A co do stron 3D to Flash sam w sobie jest środowiskiem 2D, ale istnieją engine`y, które pozwalają symulować przestrzeń 3D. Niestety z racji braku sprzętowego wsparcia dla obliczeń 3D jakość jeszcze trochę kuleje, ale już na prawdę sporo można z tego wydusić. Osobiście polecam Papervision3D ( http://papervision3d.org/ ), które w chwili obecnej jest chyba najszybciej rozwijaącym się enginem w tej stawce. Niedawno wyszła wersja alpha 2.0, więc jest się czym bawić.

Z własnych eksperymentów, które w jakimś (raczej małym) stopniu obrazują co to potrafi mogę pokazać to: http://polarczyk.com/work/pv3d/main.swf (po kliknięciu efekt rozwijania kuli w płaską kartkę).

@Seth Próbowałeś kiedyś biegać z kamerą i później to montować? To jest syzyfowa praca... poważnie. Nie dość, że ręka się trzęsie to jeszcze trzeba próbować ustawiać kamerę w jednej pozycji by nie było wielkich skoków. Praktycznie niewykonalne :-) Oczywiście można kupić kamizelkę stabilizacyjną do kamery by zniwelować drżenie, ale to koszt około 10k, więc gra nie warta świeczki. Doliczając montaż i postprodukcję materiału video, flashowanie itp wyjdzie podobny koszt do 3D, a efektu płynności raczej nie uzyska się. W chwili obecnej moc obliczeniowa komputerów jest na tyle duża, że nie ma problemu z renderingiem fotorealistycznych wnętrz, a do tego możesz pokazać co tylko do głowy Ci przyjdzie nie inwestując w sprzęt który normalnie musiałbyś wstawić na plan.

Pzdr i szczęśliwego nowego roku exclamation.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:41