![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W mysql mam kodowanie latin2_general_ci - jak przeglądam zawartość w phpmyadmin jest ok. Na stronie jednak wyświetlają się pytajniki zamiast polskich znaków. Mniemam więc iż to nie problem bazy danych. w index.php mam:
oraz
Co jest źle? ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To kodowanie w bazie, o którym piszesz, to pewnie kodowanie samego PHPMyAdmin'a, nie serwera MySQL.
Twój problem prawdopodobnie rozwiąże wysłanie do bazy zapytań:
tuż po połączeniu się z bazą po stronie PHP. -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W strukturze pól (phpmyadmin) zmieniłem każdemu Metodę Porównywania Napisów z domyslnego latin1_swedish_ci na latin2_general_ci, więc wydaje mi sie, że zmieniłem kodowanie nie samego widoku w phpmyadminie tylko rzeczywiste kodowanie dla tych pól (choć może masz rację
![]() W każdym razie, po dopisaniu twoich linijek, zmieniło się tyle, że zamiast pytajników na stronie są krzaczki (kwadraciki, znaki nie-polski, etc). Spróbowałem więc zamienić utf8 na iso-8859-2, a następnie latin2_general_ci. Oba powodują, że na stronie są znów pytajniki ![]() Pozdrawiam EDIT: Chyba wiem, gdzie leży problem. Gdy dodaje dane do bazy danych poprzez skypt php (panel admina), to gdy z kolei dane te sa odczytywane, polskie znaki działają ![]() ![]() Najprostsze rozwiązanie jest zawsze najlepsze^^ Pozdrawiam Ten post edytował pentel 25.12.2007, 16:26:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
też miałem ten problem ale kolega mi pomógł, wystarczy w phpmyadmin w każdej tabeli w "Operacje" zmienić kodowanie i powinno byc wszytko ok
![]() lub dodaj do "SQL"
Ten post edytował wgrzelak 27.12.2007, 18:00:18 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 23:19 |