![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki problem.... Ponizej podaje Wam kawalek kodu mojego systemu newsow z komentarzami.... Problem jest w wyswietleniu ilosci komentarzy :? moze mi ktos powiedziec gdzie mam wstawic [php:1:c9f400ba10] $sql2 = "SELECT COUNT(koment_id) FROM halo_komenty"; mysql_query($sql2) or die(mysql_error());[/php:1:c9f400ba10] :?: i jak sie odwolac, aby w $komenty_ilosc byla podana ilosc komentarzy.... z gory thx ![]() [php:1:c9f400ba10]<? include_once("db.php"); if (!isset($id)) { $sql = "SELECT * FROM halo_newsy ORDER by news_id DESC"; $wynik = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); while ($row = mysql_fetch_array($wynik)) { $news_id=$row["news_id"]; $news_news=$row["news_news"]; $news_kto=$row["news_kto"]; $news_mail=$row["news_mail"]; echo("<tr><td><hr></td></tr>"); echo(" <tr> <td>$news_news<br></td> </tr> <tr> <td><p align = left>Dodał: <a href= "mailto:$news_mail">$news_kto</a></p><p align = right><a href ="?www=newsy&id=$news_id">Komentarze[$komenty_ilosc]</a></td> </tr>"); } } elseif (isset($id)) { [...][/php:1:c9f400ba10] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat moze mi ktos powiedziec gdzie mam wstawic
[php:1:131bb9d84a] $sql2 = "SELECT COUNT(koment_id) FROM halo_komenty"; mysql_query($sql2) or die(mysql_error());[/php:1:131bb9d84a] :?: i jak sie odwolac, aby w $komenty_ilosc byla podana ilosc komentarzy.... Musisz zrobić tak:[php:1:131bb9d84a]<?php $result = mysql_query( $sql2 ); //wynik $result nie będzie troche poukrywany, prawdopodobnie tak: $ilosc_komentarzy = $result[0]['count']; ?>[/php:1:131bb9d84a] -------------------- pozdrawiam, chfast
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:0ee0d738cb]<?
$sql = "SELECT * FROM halo_newsy ORDER by news_id DESC"; $wynik = mysql_query($sql) or die(mysql_error()); while ($row = mysql_fetch_array($wynik)) { $news_id=$row["news_id"]; $news_news=$row["news_news"]; $news_kto=$row["news_kto"]; $news_mail=$row["news_mail"]; $sql2 = "SELECT * FROM halo_komenty WHERE nid='$news_id'"; $wynik2 = mysql_query($sql2) or die(mysql_error()); $komenty_ilosc = mysql_num_rows($wynik2); echo("<tr><td><hr></td></tr>"); echo(" <tr> <td>$news_news<br></td> </tr> <tr> <td><p align = left>Dodał: <a href= "mailto:$news_mail">$news_kto</a></p><p align = right><a href ="?www=newsy&id=$news_id">Komentarze[$komenty_ilosc]</a></td> </tr>"); } ?>[/php:1:0ee0d738cb] Gdzie: 'nid' to kolumna w bazie z komentarzami ('halo_komenty'), ktora zawietra 'id' newsa do ktorego nalezy dany komentarz ![]() -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx kicaj_ ;] Twoje rozwiazanie dziala:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 222 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [php:1:a3be936fe8]<?php
$result = mysql_query( $sql2 ); //wynik $result nie będzie troche poukrywany, prawdopodobnie tak: $ilosc_komentarzy = $result[0]['count']; ?>[/php:1:a3be936fe8] No racja... to przecież nie ADOdb więc tak się nie da. Te przyzwyczajenia.. -------------------- pozdrawiam, chfast
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje zrobic to wydajniej i odrazu jednym zapytaniem pobierac wszystko:
[sql:1:b7a39b3ee9]SELECT n.* , count( c.id ) ilosc_komentarzy FROM news n LEFT JOIN comments c ON ( c.news_id = n.id ) GROUP BY n.id[/sql:1:b7a39b3ee9] -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@FiDO: spokojnie, widac ze dopiero zaczyna zabawe z php&mysql...
![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
heh, moze nie tak, ze dopiero zaczynam, tylko mam podstawy
![]() mozecie mi powiedziec gdzie mozna znalezc jakiegos manuala (albo jak sie nazywa), gdzie bylo by objasnione jak tworzyc zapytania (wlasnie jakies z join itp ![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- PHP Developer
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 199 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2003 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- <b>Aktualnie:</b> Blog version 1.0 (www.blog.sej.pl) [b] lllllllll 100%
[b]Dodatki: lll |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a to jest po po;lsku
![]() kliknij to zobaczysz ![]() -------------------- PHP Developer
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 09:14 |