![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z kompem, mianowicie w ogólnie nie wstaje. Teoretycznie zasilanie działa, bo gdy dostaje prąd odpala się wentylator na procku, to samo na mostu i kracie graficznej. Co ciekawe, komputer "automatycznie" sprawia wrażenie działającego ( tzn. jest prąd ) tylko i wyłącznie jeśli na zasilaczu przełącznik ustawi się na 1. Nie ma szans wyłączenia go, tym bardziej włączenia w naturalny sposób. Sprawdziłem i płyta ma kody błędów. Tylko, że nic takiego nie piszczy. Głośniczek jest podłączony ( btw. ma znaczenie jak go podpinam ? tzn czy obrócenie go o 180 stopni ma znaczenie ? ).
Nie wiem czy są to wystarczające dowody by uznać, że płyta jest padnięta. Żaden BIOS nie startuje. Dodam tylko że to NF4ST-A9. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kreton - ma znaczenie jeśli dobrze Cię zrozumiałem.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Sprawdziłem i płyta ma kody błędów. Czym sprawdzałeś? Jeśli jakąś kartą postów podaj kod błędu. Głośniczek jest podłączony ( btw. ma znaczenie jak go podpinam ? tzn czy obrócenie go o 180 stopni ma znaczenie ? ). Ma znaczenie, czerwony kabelek do 1 lub +. Jeśli głośniczek nie będzie nadal działał zostaw tylko procesor, ram i kartę graficzną i zobacz czy się włączy. Ten post edytował webdicepl 20.12.2007, 20:41:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma kody błędów bo sprawdzałem w manualu znajdującego się na stronce www (nawet na tej stronie, do której link podałem wcześniej). Płyta w ogóle nie generuje pisków, z tąd mój wniosek, że jest padnięta. Ale pewności nie mam.
Drążąc temat głośniczka, to wypiąłem go i nie pamiętałem w jaki sposób był wcześniej, stąd pytanie o obrót o 180. Próbowałem już wypinać pamięć, grafę. Tylko, że dalej płyta nie "piszczy". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wniosek może z tego taki, że jest w pełni uszkodzona.
-------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:31 |