![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Pytałem o to na forumweb ale nikt mi nie pomógł więc piszę tu. Jestem początkujący w php i proszę Was o pomoc: Chcę zrobić formularz do edycji zmiennych w innym pliku. Napisałem tyle i nie mam pojęcia co zrobić dalej: Plik index.php Kod <? include("config.php"); ?> <form action="config.php" method="post"> <p>Tytuł strony <input type="text" value="<? echo("$tytul"); ?>" name="tytul"></p> <p>Opis strony <input type="text" value="<? echo("$opis"); ?>" name="opis"></p> <p>Adres Stylu CSS <input type="text" value="<? echo("$styl"); ?>" name="styl"></p> <p>Autor strony <input type="text" value="<? echo("$autor"); ?>" name="autor"></p> <input type="submit" value="Wyślij Dane"> </form> config.php Kod <? $tytul=$_POST['tytul']; $opis=$_POST['opis']; $styl=$_POST['styl']; $autor=$_POST['autor']; ?> I mam pytanie jak zrobić takie coś ze jak wpisze coś do formularza to się zmieni to co jest w zmiennej |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował b_chmura 20.12.2007, 17:25:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, działa:) ale chyba zapomniałem o jednym napisać
![]() Chciałbym jeszcze że te dane się zapiszą w tym plku... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dopisz to na końcu pliku
Ten post edytował Force 20.12.2007, 18:42:10 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Ogromne dzięki za pomoc!!! Wszystko działa tak jak chciałem i
![]() P.S. Co miało być gdzie dałeś komętarz // ... ![]() Ja to zrobiłem tak i działa:P Kod <?php $tytul=$_POST['tytul']; $opis =$_POST['opis']; $styl =$_POST['styl']; $autor =$_POST['autor']; ?> <form method="post"> <p>Tytuł strony <input type="text" value="<? echo $tytul; ?>" name="tytul"></p> <p>Opis strony <input type="text" value="<? echo $opis; ?>" name="opis"></p> <p>Adres Stylu CSS <input type="text" value="<? echo $styl; ?>" name="styl"></p> <p>Autor strony <input type="text" value="<? echo $autor; ?>" name="autor"></p> <input type="submit" value="Wyślij Dane"> </form> <?php $tresc = "<?php\n"; $tresc .= '$tytul = '.$tytul.";\n"; $tresc .= '$opis = '.$opis.";\n"; $tresc .= '$styl = '.$styl.";\n"; $tresc .= '$autor = '.$autor.";\n"; $tresc .= "?>\n"; $zapis = fopen('config.php',w); fwrite($zapis, $tresc); fclose($zapis); ?> Aha... jeszcze jedno co trzeba zrobić żeby ta wartość tych zmiennych była zapisywana w cudzysłowach? np. $tytul = "przykladowy tylul"; Ten post edytował szymo 20.12.2007, 19:52:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 6 Dołączył: 17.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam gdzie dałem komentarz // ... ma być wcześniejsza część skryptu
co do cudzysłowów
Ten post edytował Force 20.12.2007, 20:04:34 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie, ale znów problem którego nie umiem rozwiązać
![]() Kiedy wpisze dane do formularza i dam zapisz to sie wszystko dobrze zapisuje ale kiedy wyłączę tą stronę i wpisze jeszcze raz adres to wszystkie zmienne w pliku config.php sie kasują ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
popraw na
Ten post edytował Force 20.12.2007, 21:32:39 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki, wszytko działa
![]() Wesołych Świąt! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:43 |