![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, potrzebuję zrobić coś funkcje która będzie ucinać znaki z zmiennej która może przybrać wartości
ZMIENNA----------------->PO FNKCJI MA POZOSTAĆ TAK: "laleczka czaki l22"----------------->"laleczka czaki" "myszka miki b123"----------------->"myszka miki" "laleczka czaki k"----------------->"laleczka czaki" "laleczka czaki 1"----------------->"laleczka czaki" "myszka miki"----------------->"myszka miki" Zapewne trzeba to robić na tablicach czyli rozbić zmienna na tablicze czyli: $tablica = explode(" ", $zmienna); i potem pobrać ostatni Parametr z tablicy i na nim robić operacje. chyba brakuje mi wiedzy aby to zrobić dlatego proszę was o każda pomoc. ps. czyli zrobić aby: jeżeli ostatnia wartość tablicy to jeden znak to niech go ucina, oraz jeżeli w ostatniej wartości tablicy jest jakaś liczba to też niech ucina Ten post edytował mefjiu 18.12.2007, 09:04:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pokaż co do tej pory napisałeś i z czym masz problem. Nie licz na gotowca.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie liczę na gotowca, bo wiem ile czasu zabiera pisanie w php
i jak teraz pobrać ostatnia wartość z tablicy aby na niej robić operacje ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Mam dziwne wrażenie, że kod pisałeś na szybko byle cokolwiek pokazać. Twój kod nie robi kompletnie nic, poza tym już na wstępie nadpisujesz jedyny przekazywany paramter.
Spróbuj tego:
PS: kod zawiera kilka niespodzianek, wyłap je sam. Ten post edytował phpion.com 18.12.2007, 09:29:34 |
|
|
![]()
|
|
nie napisałem go na szybko, szukałem funkcji która zwraca ostatni element tablicy i bez skutecznie dlatego na takim etapie się za trzymałem już sprawdzam jak wygląda twój kod zaraz edytuje wątek i dopiszę
w 8 linijce brakowało jednego "=" wiec dopisałem ale ten kod dalej zwraca "laleczka czaki l23" czyli nic się nie zmieniło ![]() Cytat PS: kod zawiera kilka niespodzianek, wyłap je sam. spoko już zabieram się do analizy Dzięki ci wielkie za pomoc udało mi się znaleźć niespodzianki które mi zostawiłeś ![]() Ten post edytował mefjiu 18.12.2007, 14:39:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() PS: i dzięki za "pomógł" ![]() Ten post edytował phpion.com 19.12.2007, 16:47:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 11:49 |