![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam takie kodzik
rozbija mi on tekst na poszczegolne frazy, dalej funkcja sprawdz sprawdzam czy mam w bazie rekord z dana fraza i tak podlikowuje sobie artykuly. Chcialby do tego ograniczyc aby zostawil w spokoju tagi html'a bo niszczy mi kod ![]() Ktos ma jakas koncepcje ?
Powód edycji: Dodałem bbcode. @drPayton
-------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie zrozumiałeś mojego pytania, lub kodu,
Nie chodzi mi o pozabawienie artykulu otagowania, tylko aby same tagi nie zostały podlinkowane (nie zostala dla nich wykonana funkcja sprawdz() ) czyli innymi słowy ma to być parser treści a nie całego kodu, niebardzo widze tez sposobu na pojechanie regularnymi .. -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
nie,
zauwaz ze w wyniku $pre_content[$i] otrzymam string bez otagowania w $pre_content[$i] powinien znalesc sie przerobiony kod z linkami do innych artykulow ale nie zawierajacych linkow w samych tagach moze tak: z bazy wyciągam artykul np : po przepuszeczniu przez funkcje daje mi: a prawidlowo powinien dawac: czyli chodzi o ominiecie tagow tekstu przy sprawdzaniu -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 2 Dołączył: 3.01.2007 Skąd: Żory Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stworzy funkcję analizujaca czy "<" jest rozpoczeciem tagu HTML.
Jesli takowa zrobisz to potem wiadomo ze pierwsze wystapienie ">" jest zamknieciem tagu html. Robie strip_tags na kopii orginalu. Wyciagam z kopii wszystkie wyrazy z ciagu. Robie liste wyrazow do podmiany. Szukam wyrazow w orginalnej tresci. Jesli znajde to szukam wystapienia tagow HTML a raczej ich pozycji otwarcia i zamkniecia w tekscie (str_pos). Sprawdzam czy pozycja podanego wyrazu znajduje sie miedzy tymi wartosciami. Jesli tak to nie podmieniam, jesli nie to podmieniam str_replace(). pisane na szybko weic moga byc jakies uchybienia ![]() pozdro -------------------- Angielski dla specjalistów: www.anglobiznes.pl
Wydawnictwo językowe: www.eprofess.pl |
|
|
![]()
|
|
Mysle ze nie wyjdzie kiedy będzie <tag><w tagu>tresc</w tagu><tag>
zrodzil mi sie pomysl na regularne ale nie jestem w tm dobry, cos w stylu /<(.*/>(.*)\</\ i do pierwszego $1 podstawiaj czysty string a do drugiego $2 z funkcji, jednak to tez wyrzuci sie gdy bedzie tag w tagu, ktos potrfilby podpowiedziec jakby wygladalo takie wyrazenie ? Ten post edytował pieto 18.12.2007, 14:39:20 -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz po prostu napisać prosty parser HTMLa czy tam BBCodu, innego eleganckiego wyjścia nie ma.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Z tego co rozumiem (czytając co drugie zdanie) to chcesz zrobić podstrony. Dodawanie/edycje podstron będziesz robił w edytorze wysywig i chcesz chyba zrobić stronnicowanie po danej ilości znaków. A więc nie tędy droga. Myślisz, że takie serwis jak wp.pl czy onet.pl czegoś takiego używają !? Phii... nigdy w życiu. Oni robią to tak, że jak chcą w danym miejscu mieć zrobioną kolejną podstronę to wpisują jakiś tag (np. jak używam [*ns*]). Pokaż Ci mały kodzik z użyciem tego tagu.
Użyję tutaj pager nospora. Będziesz musiał go pobrać z jego strony i umieścić w katalogu ze stroną (mówię tutaj o wersji pod php 4). A oto kod:
P.S.: Jeżeli nie o to chodziło, trudno. To ja zmarnowałem takto 5 minut. P.S.2: Jeżeli natomiast pomogłem liczę na przycisk "POMÓGŁ" pod moim postem. -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
nie, nie chodzi mi stronnicowanie,
mysle ze jasno wytlumayczylem o co mi biega, wiec jak przecztyasz reszte zdan powinienes zrozumiec ![]() -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 335 Pomógł: 34 Dołączył: 9.11.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Chcialby do tego ograniczyc aby zostawil w spokoju tagi html'a bo niszczy mi kod sad.gif Masz taką fajną funkcję stip_tags oraz htmlspecialchars, chodzi o to, że powiedzmy, że masz coś takiego: Kod <p style="text-align:center;">elo elo, joł ziomalek, <strong>co tam porabiasz</strong>, idź do domu, nie mam czasu, pomagam koledze na forum, bo mu się coś jebie ze skryptem, bla bla bla bla....</p> I masz to pod zmienną powiedzmy $trescI teraz żeby tagi były "ojszczane" to robisz:
P.S.: Może teraz Ci trochę pomogłem. Ten post edytował in5ane 18.12.2007, 21:55:38 -------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 813 Pomógł: 34 Dołączył: 18.03.2007 Skąd: o stamtąd Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz taką fajną funkcję stip_tags oraz htmlspecialchars, chodzi o to, że powiedzmy, że masz coś takiego: Kod <p style="text-align:center;">elo elo, joł ziomalek, <strong>co tam porabiasz</strong>, idź do domu, nie mam czasu, pomagam koledze na forum, bo mu się coś jebie ze skryptem, bla bla bla bla....</p> I masz to pod zmienną powiedzmy $trescI teraz żeby tagi były "ojszczane" to robisz:
P.S.: Może teraz Ci trochę pomogłem. skoro najpierw usunąłeś tagi to co później zamieniasz na znaki specjalne?... poza tym autor tematu wyraźnie napisał ze to nie jest rozwiązaniem. ~pieto Wiadomo ze w tekście nie możemy używać takich znaków specjalnych jak < i > dlatego w tekście są one unikalne i to właśnie między nimi jest kod html otaguj wszystko co znajduje sie między > i < Kod #>(.*?)<#si Edit Poczytaj także o preg_match_all" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował b_chmura 18.12.2007, 22:25:22 |
|
|
![]()
|
|
Cytat skoro najpierw usunąłeś tagi to co później zamieniasz na znaki specjalne?... Napisałem: Cytat nie wiem czy Ci to potrzebnie wprowadziłem, ale może się przyda Po prostu chciałem mu zademonstrować i tą funkcję.
-------------------- > > > Tworzenie stron < < <
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 9 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co prasować całego stringa...
DOM! jeżeli źródło jest na dziwach. To można sobie zrobić GetElementByID.... Szybkie proste przyjemne... Tak dane z naszej-klasy się ssie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
blee DOM do bani,
z php parsowanie bedzie wykoanane raz i zapisane do cache, jesli mam 100.000 artykulow i kazda fraza z kazdego wywolania artykulu miala by byc analizowana na zywca to mysle ze serwer dlugo nie pozyje -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 00:03 |