![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hejka,
aż wstyd się przyznać ale do tej pory nie zaprzątałem sobie tym głowy i robiłem indexy na pojedyczne kolumny. Chciałbym się jednak dowiedzieć czy jest sens robienia czegoś takiego: Mam tabelę, w której są pola np. - login varchar - haslo varchar - aktywny enum("0", "1") Indexy stawiałem dla każdego z pól osobno. Jednak najczęściej tworzę zapytanie, w którym nie wybieram rekordu po 1 warunku (np. WHERE login="nanana") tylko 3 na raz (WHERE login="nanana" AND haslo="ooo" AND aktywny="1"). Czy w takim przypadku nie powinienem utworzyć również indexu: INDEX (login, haslo, aktywny) ? Jeśli tak to to by oznaczalo, że należy tworzyć indexy na wszystkie kombinacje danych? Pozdrawiam: pion |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli tak to to by oznaczalo, że należy tworzyć indexy na wszystkie kombinacje danych? Na pewno nie - pamiętaj, że indeksy zajmują miejsce, często bardzo dużo miejsca (nie raz zdarzało się, że ponad 70% miejsca na dysku zajmowały nie dane, a indeksy). Nie ma sensu tworzyć nadmiarowych indeksów. Cytat Duża liczba indeksów jest uzasadniona w sporadycznych przypadkach, zawsze jednak w momencie napotkania tabel wymagających dużej liczby indeksów warto ponownie rozważyć poprawność projektu. Kiedy np. nie ma sensu stosować indeksów: - gdy trzeba przeszukać całą tabelę (np. aby zliczyć, ilu użytkowników ma status aktywny, a ilu nieaktywny), - gdy wyszukiwana wartość w kolumnie jest działaniem jakiejś funkcji (np. substr). W Twoim przypadku dałbym indeks złożony na kolumny: login, haslo, aktywny. Należy pamiętać, że będzie on także użyteczny, gdy będziesz wyszukiwał tylko wg loginu, bądź tylko według loginu i hasła (porównania oczywiście muszą być w tej samej kolejności, w jakiej tworzą indeks). Cytat Indeks złożony jest w pełni użyteczny nawet w przypadku, gdy nie są określone niektóre kolumny klucza, pod warunkiem że są określone wszystkie kolumny z początku klucza // Cytaty "SQL. Sztuka programowania." /S. Faroult, P.Robson/ -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W Twoim przypadku dałbym indeks złożony na kolumny: login, haslo, aktywny. Należy pamiętać, że będzie on także użyteczny, gdy będziesz wyszukiwał tylko wg loginu, bądź tylko według loginu i hasła (porównania oczywiście muszą być w tej samej kolejności, w jakiej tworzą indeks). O taką informację mi chodziło, dzięki serdeczne! ![]() // EDIT: Jednak coś jeszcze nie daje mi spokoju. Mając taką tabelę:
jak powinieniem założyć indexy? Dane będą zawsze (!) wyszukiwane po region_id oraz is_active oraz opcjonalnie jeśli user wybierze standard to po standardzie oraz jeśli zaznaczy is_luxury to po tym polu. Z góry dzięki za info. pion Ten post edytował phpion.com 16.12.2007, 18:46:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane będą zawsze (!) wyszukiwane po region_id oraz is_active oraz opcjonalnie jeśli user wybierze standard to po standardzie oraz jeśli zaznaczy is_luxury to po tym polu. Rozumiem, że są możliwe następujące sytuacje wyszukiwania: - po polach: region_id, is_active - lub po polach: region_id, is_active, standard - lub po polach: region_id, is_active, is_luxury - lub po polach: region_id, is_active, standard, is_luxury. W takiej sytuacji spróbowałbym z indeksami: Moim zdaniem, nie ma sensu tworzyć osobnego indeksu dla pola standard... -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
|
|
![]()
|
|
Ok, chyba zaczaiłem jak to działa. Dzięki jeszcze raz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Cytat porównania oczywiście muszą być w tej samej kolejności, w jakiej tworzą indeks). Hmm - a to dlaczego? Przecież dla optymalizatora zapytań nie ma znaczenia kolejność warunków w WHERE Cytat W Twoim przypadku dałbym indeks złożony na kolumny: login, haslo, aktywny. A ja zrezygnowałbym z hasła zarówno w Index, jak i w zapytaniu. W indexie nie jest potrzebne, bo jak sądzę, masz bazę gdzie Login jest Unique, więc i tak nie pojawi się nigdy kombinacja gdzie będzie 1 login i wiele haseł, stąd też index na haśle nigdy nie będzie wykorzystany. A w zapytaniu unikałbym tego z względów czystego bezpieczeństwa - wiele zapytań jest logowanych, często wyświetlane są w trakcie debugowania, tak więc szkoda by było otwarcie wyświetlić tą informację. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Hmm - a to dlaczego? Przecież dla optymalizatora zapytań nie ma znaczenia kolejność warunków w WHERE Z tą kolejnością jednak byłbym ostrożny. Niby nie ma znaczenia, jednak optymalizatory bywająz awodne i nie zawsze wybierają najszybszą drogę zapytania. Tutaj odsyłam do podanej wyżej literatury. -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:59 |