![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Witam,
nie wiedziałem czy post napisać w dziale "Frameworki" jednak chyba bardziej dotyczy on serwera niż frameworka. Otóż: używając Kohana zapisuję w sesji obiekt użytkownika (po poprawnym zalogowaniu). Na localhoście wszystko działa poprawnie, natomiast na serwerze kei.pl obiekt znika po przekierowaniu. Po prostu po zalogowaniu przekierowuję usera na inną podstronę i tam już nie jest zalogowany (obiektu w tablicy sesji nie ma). Użycie set_flash() działa poprawnie - używam do wyświetlenia komunikatu o błędzie. Dla testu zmieniłem zapamiętywanie komunikatu z set_flash() na set() - komunikat był widoczny przez kilka następnych odświeżeń strony. Pomyślałem więc: może jest problem z przechowywaniem obiektu w sesji - użyłem więc serializacji dla obiektu użytkownika. Nadal nic. Dodam jeszcze, że po samym zalogowaniu obiekt siedzi w sesji, natomiast znika po wykonaniu url::redirect(). Ma ktoś jakąś koncepcję? Pozdrawiam: pion // EDIT: Od BOK kei.pl uzyskałem taką informację: Kod W logach znalazłem taką informacje, to powinno pomóc w rozwiązaniu problemu: Dec 15 13:53:06 750 suhosin[7783]: ALERT - ASCII-NUL chars not allowed within request variables - dropped variable 'kohana_session_data' (attacker '83.4.27. 107', file 'sciezka_do_pliku') W razie dalszych pytań pozostaję do Państwa dyspozycji. Jednak nie wiem o co chodzi ![]() Ten post edytował phpion.com 16.12.2007, 10:56:26 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 1 Dołączył: 26.07.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moge sie mylic ale dla mnie to wyglada na jakies zabezpieczenie apacha, ktory nie lubi znaku 00 , traktuje to jako atak i porzuca.
Ten post edytował Luciano 15.12.2007, 21:34:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Hmmm, możliwe. Co to za znak*? Gdzie go szukać?
![]() PS: pewnie wychodzi że jestem dupa ale nigdy nie spotkałem się z owym zjawiskiem. //EDIT: * już wiem, że to NULL http://www.columbia.edu/kermit/ascii.html no ale co z tego... //EDIT: Okazało się, że jest to bug w Kohana - po zmianie na standardowe session_start() itd wszystko śmiga. Ten post edytował phpion.com 15.12.2007, 23:09:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
//EDIT: Okazało się, że jest to bug w Kohana - po zmianie na standardowe session_start() itd wszystko śmiga. wlasciwie to nie jest bug kohanaPHP a mysqli - najlepiej przekonac sie o tym dodajac drugi argument do metody redirect z wartoscia 'refresh' i modyfikujac plik session (metode redirect) zamieniajac 0 na inna wartosc np 30 tak aby mozna bylo zobaczyc wyswietlony blad. efekt: couldn't fetch mysqli ... czy cos kolo tego... bug ten byl nawet zglaszany do php.net http://bugs.php.net/bug.php?id=33635 wprawdzie kod inny ale chodzi o to samo a co do tego o czym piszesz "(...) po zmianie na standardowe session_start() itd wszystko śmiga " to przybliz nieco temat bo nie bardzo rozumiem. wyrzuciles sesje kohana? Ten post edytował OOczy 12.01.2008, 20:34:04 |
|
|
![]()
|
|
mysqli_* nie ma tu nic do rzeczy, nie korzystałem z tego.
A co do obejścia sesji: użyłem po prostu session_start() oraz $_SESSION['cos'] = 'wartosc' zamiast wbudowanego systemu sesji. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mysqli_* nie ma tu nic do rzeczy, nie korzystałem z tego. A co do obejścia sesji: użyłem po prostu session_start() oraz $_SESSION['cos'] = 'wartosc' zamiast wbudowanego systemu sesji. a to przepraszam. Ja ten problem ktory Ty masz mam tylko i wylacznie wtedy gdy uzywam mysqli. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:47 |