![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie czy wie ktos jak zrobić coś takiego, mam:
Takli przypadek wywali nam rekord gdzie zgadza sie chociaz jeden warunek Chciałbym posegregowac to według ilosc "trafien" czyli jezeli 3 razy by sie zgadzalo to bylo by to wyzej niz jezeli warunek bylby spelniony 1 raz. Czy ma ktoś jakiś pomysł na wykonanie tego? Ten post edytował Regyam 13.12.2007, 16:13:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz wykonać zapytanie 3 razy:
1. wykonać tam gdzie spełnia wszystkie 3 warunki (3x AND) 2. wykonać tam gdzie spełnia 2 warunki Kod (cos = 1 AND cos LIKE 'co') OR (cos = 1 AND cos = 'tak') OR (cos LIKE 'co' AND cos = 'tak') AND NOT (cos = 1 AND cos LIKE 'co' AND cos = 'tak') 3. wykonać tam gdzie spełnia tylko 1 warunek Ten post edytował rellend 13.12.2007, 17:51:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale cos uniwersalnego bo to zapytanie bedzie generowane i nie mam mozliwosci robienia kilku zapytan bo to chyba mija sie z celem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2003 Skąd: kosmosu? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zastosuj IF-ELSE w zapytani? Jeszcze bardzo ważne jest jakiej bazy używasz.
|
|
|
![]()
|
|
W tytule posta uzylem dwa razy słowa MySQL (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 3 Dołączył: 15.06.2003 Skąd: kosmosu? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, nie zauważyłem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sciana.gif) . Jednak obawiam się, że jest to nie możliwe aby to zrobić w 1 pytaniu.
|
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 331 Pomógł: 30 Dołączył: 11.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam z góry że odkopuję archaika, ale mam rozwiązanie, i może się ono przydać WSZYSTKIM
otóż:
wyjaśnienie wyrażenie zwraca wartość 0 (jeśli nie odnaleziono) lub 1 jeśli tekst został znaleziony. Jeśli zsumujemy te prawdy i fałsze to wychodzi nam ilość trafień pojedynczych* i jeśli posortujemy w odwrotnej kolejności to osiągniemy taki efekt o jaki nam chodziło (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) *chodzi o to, że dla przykładowego zapytania wartość pole='szukana fraza1 szukana fraza2 szukana fraza 1' będzie potraktowane tak samo jak pole='szukana fraza1 szukana fraza2' życzę miłego korzystania z rozwiązania i piszcie, czy się to wam przydało (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował piotr94 21.07.2010, 10:50:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:37 |