![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po zainstalowaniu sobie phpunit zgodnie z ta stroną -> http://www.phpunit.de/pocket_guide/3.2/en/installation.html poczatkowo pracowalem na sqlite-cie i PDO.
wszystko bylo fajnie dopoki testy przestaly chodzic szybko i cos blokowalo dostep do pliku bazy. przesiadlem sie na postgresa i po zmianie configuracji PDO, phunit wywalil mi same pledy zwiazane z tym ze PDO nie moze odnalesc sterownika dla postgresa. co ciekawe gdy podlaczam sie do bazy z poziomu zwyklego pliku php wszystko jest ok, zapis i odczyt z bazy odbywa sie szybko i sprawnie.
to juz jest wersja okrojona ale badz co badz zwrac mi could not fin driver. nie mam juz pomyslow a google nie zwraca zadnych rozwiazan |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upewnij sie ze masz odkomentowane extension=php_pdo_pgsql.dll w php.ini
Pospieszylem sie ![]() Sprawdz czy masz ustawiona sciezke do php.ini dla PHP CLI, wiecej info tutaj: http://us2.php.net/configuration Ten post edytował NoiseMc 13.12.2007, 14:05:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2005 Skąd: krakow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra ale jak wytlumaczysz ze gdy pisze zwykla klase ktora w konstrukotrze sie laczy z ta sama baza z tymi samymi parametrami wszystko jest ok?
uwazam ze tutaj jest jakis problem z phpunit a nie z php jako takim. do czego w takim razie miala by sie odnosic zmiana w PHP.ini |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapomnij o zmianie w php.ini sprobuj zapisac w zmiennych srodowiskowych / rejestrze windows sciezke do php.ini i tyle ja wczoraj mialem dokladnie ta sama jazde
![]() Nie wiem jak to wytlumaczyc, moze php jako modul apache szuka php.ini gdzie indziej niz php uruchamiane z CLI, w kazdym razie php z apacza wie o sterowniku do pgslq podczas gdy uruchamiany z wiersza polecen (PHPUnit) mowi ze ma blad bo nie moze go zaladowac - wniosek - nie widzi php.ini. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zapisac w zmiennych srodowiskowych / rejestrze windows sciezke do php.ini Dzieki pomglo sprawdzenie czy z lini polecen odpalenie skryptu czytajacego baze przejdzie tak jak odpalajac pod przegladarka. okazalo sie skrypt wywala sie z tym bledem co przy uruchamianiu testow phpunit. nasz php.ini znajdowal sie w c:\windows tak jak to rekomenduja przy instalacji. przenoszac php.ini do PHP_HOME skrypty odpalalys ie bez zajakniecia. odpowiedz jest prosta, php odpalane z wiersza polecen nie przeszukuje katalogu c:\windows wiec pomoga ustawienie zmiennej systemowej PHPRC = c:\windows\php.ini wskazujacej na ten plik dzieki za naprowadzenie;) -- ech nie ma jak java:) Ten post edytował kamiseq 13.12.2007, 16:32:22 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 21:16 |