![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postaram się co chciałbym osiągnąć ale brak mi pomysłu na to
![]() robię podstrony wg alfabetu, najbardziej popularne i najwyżej oceniane i właśnie z najwyżej oceniane mam problem. Wygląda to u mnie tak
Kolumna game_rate_count - zawiera informacje o ilości oddanych głosów załóżmy 4 kolumna game_rate - zawiera informacje o sumie głosów powiedzmy że jest tam 14 czyli dzieląc game_rate / game_rate_count otrzymujemy wynik 3,75 i właśnie od tego wyniku chciałbym całą tabele posortować w zapytaniu czy jest coś takiego możliwe oraz jak to ma się na wydajność. Każda pomoc pomocna ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie da się ORDER BY (game_rate / game_rate_count) ? Co do wydajności to musisz zapytać mózgi w dziale MYSQL
![]() A nie możesz zapisać poprostu tego wyniku w osobnej kolumnie? ![]() Ten post edytował ayeo 13.12.2007, 00:36:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh dlaczego wszystko co jest takie trudne nad czym tracę tyle godzin czasu jest tak banalnie proste i że mieści się między nawiasami :-) Dzięki za pomoc
ps. nie widzę aby to znacznie obciążało bazę więc się nada jeszcze raz dzięki Cytat A nie możesz zapisać poprostu tego wyniku w osobnej kolumnie? Czasem lepiej wykonać proste działanie niż dodawać kolejna kolumnę w bazie Ten post edytował mefjiu 13.12.2007, 00:43:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT 5 DIV 2; no i analogicznie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 16:24 |