![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam nietypowy pytanie. Uzywam PHP do pobierania danych z MSSQL, apache i MSSQL maja stale adresy IP wiec dziala wszystko poprawnie. Ostatnio jednaj stanąłem przed problemem przeniesienia MSSQL pod adres IP przydzielny dynamicznie i tu zaczynaja sie schody poniewaz nie mam mozliwosci ustawienia przekierowania portow. Czy moze ktos ma jakis pomysl z czego mozna skorzystac do przesylania danych z MSSQL z IP dynamicznym ? Myslalem moze o wchodzeniu z komputeraz z dynamicznym IP na HTTP z stalym adresem i w ten sposob przechwytywaniu polaczenia, tworzenia "tunelu" z MSSQL ? Byc moze to kompletna bzdura lub moze mam to sens ? Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli na tym "dynamicznym serwerze" masz PHP to poprostu napisz skrypt, który wysyła IP do tego pierwszego za każdym razem gdy ono się zmieni. Jeśli jesteś podłączony do neta non stop to nie powinno się zmienić
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jest tylko Vista i MSSQL ale wyslanie aktualnego IP to wlasciwie nie problem. Problem w tym ze nic mi to nie da gdyz jest on za NAT-em na ktorego konfiguracje nie mam wplywu wiec nic nie bedzie przekierowane do wewntrz sieci i polaczenia z MSSQL nie bedzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@karpiu: Ja mam do Ciebie inne pytanie. Jak udało Ci się połączyć z MSSQL za pomocą php? Ja mam MSSQL Express i nie mogłem się połączyć... Możesz w skrócie napisać jak się łączyć i ewentualnie jakie biblioteki trzeba poinstalować?
-------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej byłoby skorzystać z jakiegoś ddnsa i ustawić przekierowanie portu. Ale jeśli nie masz dostępu do konfiguracji NATa to pozamiatane.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
Dokladnie, pierwsza proba ktora wykonalem to uzycie uslugi www.dyndns.com, niestety jak wspomniales, bez przekierowania nie jest przydatna
![]() Pozdrawiam. @karpiu: Ja mam do Ciebie inne pytanie. Jak udało Ci się połączyć z MSSQL za pomocą php? Ja mam MSSQL Express i nie mogłem się połączyć... Możesz w skrócie napisać jak się łączyć i ewentualnie jakie biblioteki trzeba poinstalować? Witam. W typowy, opisywany w wielu miejscach na forum. Zainstalowana jest biblioteka FreeTDS. W PHP wlasciwie tak samo jak dla MySQL, zmieniaja sie tylko nazwy instrukcji: $linkMssql = mssql_connect('gotdns.com:1819\nazwa_sewera','SA',''); mssql_select_db('nazwa_bazy', $linkMssql); ... $zapytanie = "SELECT * FROM dok__et WHERE dok_Id = '".$wierszMsSQL['nzf_auto']."'"; $wynik = mssql_query($zapytanie,$linkMssql); $wiersz = mssql_fetch_array($wynik, MSSQL_ASSOC); ... itd ![]() Oczywiscie port w adresie serwera domyslny lub taki jak zostal ustawiony w jego konfikuracji. Nalezy takze nie zapomniec o otwarciu portow jesli nie dziala loklanie. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:43 |