![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2005 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
do testowania skryptów php używam lokalnie zainstalowanego serwera Krasnal. Dziś dodałam sobie biblioteki do działania na bazie Oracle. Zrobiłam funkcję w której jest coś takiego:
i zrobiło mi się jakoś tak dziwnie, że skrypt mogę wywołać tylko raz i on zadziała zgodnie z oczekiwaniem, niestety jak go odświeżę, czy też wywołam drugi raz, to zachowuje się tak jak by nie mógł się załadować. Dopiero, gdy zrestartuje apacha to mogę powtórnie wywołać plik. O co w tym może chodzić? Jak mogę zanalizować problem? W pewnym momencie wyskoczył mi nawet komunikat: Wystąpił problem z aplikacją apache.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty. AppName: apache.exe AppVer: 0.0.0.0 ModName: ntdll.dll Wydaje mi się, że aplikacja nie została zamknięta i działała dalej, ale nie ten plik w którym próbuje użyć połączenia do bazy oracle. Cały skrypt jest dość długi dla tego go nie wkleje, ale jak by była taka potrzeba to i owszem, wtedy go wkleję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 1 Dołączył: 26.07.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polaczenie Oracla z PHP nie jest tak banalne jak z MySQLem. Czesto pojawiaja sie rozne dziwne problemy, zwlaszcza pod windowsem.
Na dobry poczatek zapomnij o krasnalach i zainstaluj recznie najnowsze wersje php i apache. Upewnij sie ze uzywasz poprawnego klienta oracle. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 10.03.2005 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na dobry poczatek zapomnij o krasnalach i zainstaluj recznie najnowsze wersje php i apache. Upewnij sie ze uzywasz poprawnego klienta oracle. Nigdy nie robiłam tego ręcznie. W krasnalu to jest bardzo proste, tylko instaluje klikając dalej, dalej i już mogę pisać i testować skrypty. Co powinnam poczytać, by wiedzieć jak zainstalować php i apache ręcznie? No i co z bazą mySql, którą krasnal tez sam instaluje? Na forum krasnala też ktoś miał podobny problem, niestety nie mam tam konta jeszcze. Odpowiedziano mu: sprawdz czy apache robi za proxy, jesli tak, to wylacz ten modul Jak można to sprawdzić i wyłączyć ewentualnie? Ten post edytował Olimpia_ona 12.12.2007, 21:39:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 1 Dołączył: 26.07.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Instalowanie tego typu aplikacji z automagicnzych installerow czesto wiaze sie z dziwnymi problemami. Widzialem rozne dziwne przypadki wiele razy i jestem absolutnie pewny, ze lepiej to robic samemu. Wszystkie aplikacje czyli Apache2, PHP i MySQL sa swietnie zdokumentowane na stronie producentow i wlasnie tam powinno sie szukac odpowiedzi. Apache2 i MySQL to wlasciwie 2 binarki ktore trzeba 2kliknac dac kilka razy dalej i wsio. PHP polecam sciagnac w postaci ZIP (jest tez automagicnzy installer ale go bym nie polecal). Instalacja PHP jest dobrze opisana http://www.php.net/manual/en/install.windows.php. Co do konfiguracji apacha i tego proxy to nie potrafi Ci odpowiedziec poniewaz nigdy nic z proxy nie robilem. Natomiast wszystkie konfiguracyjne sprawy sa w apachowym katalogu CONF - polecam plik httpd.conf od niego nalezy zaczac.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
poddałam się i postanowiłam jednak zainstalować wszystko ręcznie wg. przepisu ze strony: http://www.exzilla.net/docs/php-oci8/apache-php-oci8-01.php
Sciągnełam następujące pliki: - apache_2.2.6-win32-x86-no_ssl.msi - php-5.2.5-Win32.zip - php-5.2.5-win32-installer.msi Apacha (httpd.conf) zmodyfikowałam tak jak to jest w punkcie 3. Manually configure. Czyli: 1. dodałam linijkę: LoadModule php5_module c:/Program Files/PHP/php5apache.dll bo zainstalowałam php w Program Files (domyślnie). 2. oraz linijkę: AddType application/x-httpd-php .php 3. zgodnie z instrukcją zrobiłam stop apache i... ... niestety już apache nie chce wystartować. Wyskakuje komunikat: The requested operation has failed. Problem dotyczy linijki LoadModule, dostaje komunikat: Syntax error dot. tej linii Co zrobiłam nie tak? Ten post edytował Olimpia_ona 14.12.2007, 15:20:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie musisz jeszcze skopiować bibliotekę php5ts.dll (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnej nazwy) tam gdzie Apache będzie ją mógł znaleźć, np. do c:/windows/system32. Jest to opisane w manualu do PHP, w części poświęconej instalacji.
Ten post edytował SirZooro 14.12.2007, 18:01:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnie musisz jeszcze skopiować bibliotekę php5ts.dll (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnej nazwy) tam gdzie Apache będzie ją mógł znaleźć, np. do c:/windows/system32. Jest to opisane w manualu do PHP, w części poświęconej instalacji. Tak zrobiłam to, było opisane w punkcie 2.3.2.2 (http://www.exzilla.net/docs/php-oci8/apache-php-oci8-01.php). Skopiowałam plik z c:\Program Files\php\php5ts.dll do c:\windows\system32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem listę plików PHP5 i już wiem - php5apache.dll jest dostosowana do Apache 1, a ty masz Apache 2.2. Musisz użyć php5apache2_2.dll:
Kod LoadModule php5_module c:/Program Files/PHP/php5apache2_2.dll
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem listę plików PHP5 i już wiem - php5apache.dll jest dostosowana do Apache 1, a ty masz Apache 2.2. Musisz użyć php5apache2_2.dll: Kod LoadModule php5_module c:/Program Files/PHP/php5apache2_2.dll Dokładnie tak mam wpisane, a właściwie wpisałam teraz: LoadModule php5_module c:/Progra~1/PHP/php5apache2_2.dll i dostałam nowy komunikat: PHP Startup: Unalble to load dynamic library 'c:\Program Files\PHP\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonej procedury. Dodam, że pod tą ścieżką mam plik php_mysql.dll OK. Na razie zakomentowałam to rozszerzenie, dzięki za pomoc. Ten post edytował Olimpia_ona 16.12.2007, 21:40:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:49 |