![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam wszystkich, mam nadzieje ze ktoś mi pomoże bo już nie mam sił
![]() a wiec mój problem polega na tym iż mam dwie tabele, pierwsza z nich to klienci kod przedstawiony poniżej CREATE TABLE `klienci` ( `IdKlienta` bigint(20) NOT NULL auto_increment, `Pesel` varchar(11) NOT NULL default '', `Nazwisko` varchar(30) NOT NULL default '', `Imie` varchar(30) NOT NULL default '', `Kraj` varchar(50) NOT NULL default '', `IdWojewodztwa` varchar(50) NOT NULL default '', `Miasto` varchar(50) NOT NULL default '', `Ulica` varchar(50) NOT NULL default '', `KodPcztowy` varchar(6) NOT NULL default '', PRIMARY KEY (`IdKlienta`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1 AUTO_INCREMENT=5 ; oraz tabela druga wojewodztwa CREATE TABLE `wojewodztwa` ( `IdWojewodztwa` bigint(20) NOT NULL default '0', `NazwaWojewodztwa` varchar(50) NOT NULL default '', PRIMARY KEY (`IdWojewodztwa`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1; z wypelnieniem INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (1, 'dolnoslaskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (2, 'kujawsko-pomorskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (3, 'lubelskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (4, 'lubskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (5, 'lodzkie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (6, 'malopolskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (7, 'mazowieckie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (8, 'opolskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (9, 'podkarpackie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (10, 'podlaskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (11, 'pomorskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (12, 'slaskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (13, 'swietokrzyskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (14, 'warminsko-mazurskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (15, 'wielkopolskie'); INSERT INTO `wojewodztwa` VALUES (16, 'zachodnio-pomorskie'); chce połączyc te dwie tabele tak żeby, przy wpisywaniu danych do tabeli klienci w rekordzie IdWojewodztwa wyswietlily mi sie rekordy z tabeli wojewodztwa w słupku aby móc wybrac wojewodztwo te które mnie interesuje ( w skrócie wybieranie a nie wpisywanie danych wojewodztwa ). ![]() [size="1"][/size] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uzyj znacznikow SQL do reprezentowania tego kodu!
To sa podstawy pokombinuj z dwoma zapytaniami i warunkami -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
łączyłam na wiele sposobów ale zadne łaczenie nie daje takiego wyniku jaki bym chciała wiec moze ktoś doswiadczony pokazalby to na przykładzie
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 2 Dołączył: 29.12.2006 Skąd: Polska, gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki, zrobiło ci się coś takiego jak: iloczyn kartezjański.
To ci pomoże
Dobrze, że podałeś logi do zrobienia tej bazy zrobiłem se i masz kod, ktory smiga jak marzenie pamiętaj o tym where Mam nadzieje że pomogłem ![]() php; PS> Napisałeś kodpcztowy więc tak też jest w moim kodzie. PS2> Daj przycisk że pomogłem ![]() Ten post edytował empuszek 1.01.2008, 18:46:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 14:49 |