![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 11.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem.
Pyt 1 $kod = $_POST["kod"]; if ($kod == DHJP2) { // INSTRUKCJA } Co zrobić, aby po sprawdzeniu czy zmienna $kod ma wartość DHJP2 skrypt dodał "1" do wartości zmiennej "$mur" umieszczonej w innym pliku o nazwie "index.php". Pyt 2 Czy można definiować zmienne które będą we wszystkich plikach na serwerze ? Czyli na przykład zmienna $a zdefiniowana w pliku index.php będzie również w pliku XXX.php Takie zmienne chyba nazywają się globalne, ale nie jestem pewien. Mam nadzieję że dobrze sprecyzowałem pytanie i wiadomo jaki mam problem. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 11.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.
Niestety to nie rozwiązuje mojego problemu. Mam 2 pliki. index.php i mur.php W pliku index.php mam zmienną $mur. Za pośrednictwem odpowiedniego formularza wysyłam kod (zmienna $_POST[kod]) to pliku mur.php. Tam pętla IF rozpoznaje czy podany kod to DHJP2. Jeśli tak to do zmiennej $mur w pliku index.php skrypt powinnien dodać +1. Problem polega na tym że nie wiem jak informację o tym wysłac z pliku mur do pliku index. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Problem polega na tym że nie wiem jak informację o tym wysłac z pliku mur do pliku index. może zrób tak:
tak za bardzo to już nie wiem o co Ci chodzi? to oznacza że zostaje wysłana do index.php zmienna mur o wrtosci mur+1
Powód edycji: Dodanie bbcode /JaRoPHP/
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie z odpowiedź.
Niestety końcówki kodu nie rozumiem. Dopiero zaczynam programowanie i mało wiem o metodzie GET (zawsze wolałem POST) więc z tego co widzę wygląda to tak : Jeśli IF się zgadza to $mur = $mur + 1 oraz przekierowanie na stronę index.php?mur=$mur. Mozę mi ktoś wytłumaczyć co to oznacza ? Wydaje mi się że stała mur przyjmuje wartość zmiennej $mur. Jeśli tak to ją definiuję i wystarczy po prostu się do niej odwołać w kodzie w pliku index.php ? EDIT: O co mi chodzi ? Już wyjaśniam. Po użyciu twojego skryptu, wartość zmiennej $mur nadal pozostaje taka sama czyli 0. Nareszcie się udało. Użyłem w pliku mur.php :
a w pliku index.php :
OK dzięki za pomoc. Pozdrawiam PS. Jesteście super. Ten post edytował drPayton 11.12.2007, 22:19:35
Powód edycji: Dodałem bbcode. Na przyszłość proszę stosować się do obowiązujących zasad. @drPayton
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:45 |