![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ostatnio wpadłem na pomysł otworzenia ciekawego serwisu (z przyczyn oczywistych nie powiem na czym będzie polegał) ![]() ![]() ![]() Bardzo prosiłbym o wskazówki... pozdrawiam Ten post edytował JaRoPHP 13.12.2007, 20:08:33
Powód edycji: Dodanie tagu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Poczytaj o mod_rewrite.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tyle to i ja wiem, wiem że to jest za to odpowiedzialne ale chodzi mi o odwołanie do konkretnego artykułu odnośnie tych URLi..
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
To pewnie też wiesz -> google.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tobie pewnie chodzi o sformatowanie tego GETu zeby wygladal na przyjazny czyli cos takiego:
Sprzedam dużą działkę! Nie wyszlo temat-Sprzedam dużą działkę!.html albo temat/Sprzedam dużą działkę! tylko tak: temat-sprzedam_duza_działke.html to wtedy wystarczy zrobic funkcje ktora zmienia spacje na _ etc a jak Ci nie o to chodzi to nie wiem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Regyam masz racje
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musisz pobrać z bazy jakiegoś stringa(tytuł strony), wywalić z niego spacje - dać podkreślenie - wywaliś pl, wstawić do GET'a i skonifgurować mod_rewrite tak by nie przejmował się tą częścią która jest tytułem.. i ów koniec filozofi:D
-------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
-polop- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja zamiast stworzenia linków w postaci:
Kod temat-sprzedam_duza_działke.html sugerowałbym umieszczenie w nim identyfikatora, np. Kod temat-1-sprzedam_duza_działke.html Następnie wyszukiwanie powinno odbywać się nie na podstawie stringa "sprzedam_duza_działke" tylko liczby całkowitej (identyfikatora) 1. Dlaczego? - wyszukiwanie po liczbach jest zdecydowanie szybsze niż po stringach - wyobraź sobie sytuację, że dwóch userów dopisuje ogłoszenie "Sprzedam dużą działkę". Przy wyszukiwaniu po stringu skrypt się sypnie, natomiast używając identyfikatorów wszystko będzie działało poprawnie. Jedynym minusem (ale można o to zadbać) jest to, że linki np. Kod temat-1-sprzedam_duza_działke.html temat-1-kupie_mala_altanke.html będą prowadziły do tego samego tematu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2006 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja bym jednak zrobił jeszcze inaczej.
Wyszukiwanie dajesz po stringu, ale w tabeli bazy dodajesz kolumnę np. topic_url, która zawiera przekonwertowany string topicu - bez polskich znaków, spacji i pojechany np. strtolowerem. Następnie zakładasz na nią indeks i wtedy wyszukiwanie będzie błyskawiczne, bo z tego co mi wiadomo tabela z topicami w phpbb nie ma żadnego innego indeksu poza ID, ale być może się mylę. Indeksy bardzo przyspieszają pracę i wyszukiwanie danych, należy pamiętać, że silnik bazy danych "musi mieć co robić", oczywiście utrzymanie indeksów to też jakiś koszt, ale to dopiero zaczyna być problemem przy 4-5-10 indeksach i 10-20 tabelach powyżej 500 000 - milion wierszy. No i przy dodawaniu topica najpierw go konwertujesz do takiej postaci jak wyżej, a następnie sprawdzasz w tabeli, czy taki topic_url już istnieje. Jeżeli istnieje, to dodajesz na końcu "2", i masz sprzedam_dzialke2.html, a jesli sa 2 takie tematy to je zliczasz i dajesz 3 itp itp. Potem tylko odczytujesz przy generacji linków pole topic_url i generujesz link topic_url.'.html dla przykładu no i w mod_rewrite regułka i drobna zmiana skryptu i ot jest. pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 03:05 |