![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam bardzo dziwny problem. Najprawdopodobniej robię jakiś głupi błąd, niemniej nie potrafię go dostrzec.
Sprawa przedstawia się następująco. Mam kod, który odpowiada za pobranie danych z bazy i wygląda on tak: CODE require_once('dbconnect.php'); try { $collect = $pdo->query('SELECT `Title` FROM `posts`'); $collect->setFetchMode(PDO::FETCH_ASSOC); $result = $collect->fetchAll(); $collect->closeCursor(); } catch(PDOexception $e) { echo 'Wystapil blad biblioteki PDO: ' . $e->getMessage(); } print_r($result); Kod ten działa jak należy, ale potrzebuję go umieścić w funkcji i chciałbym, żeby zwracał tablicę z wynikami: CODE require_once('dbconnect.php'); function pobierz() { . .(ten sam kod co wyżej) . return $result; } print_r(pobierz()); a to mi już nie działa i przy okazji nie zwraca żadnych błędów. Mógłby mnie ktoś uświadomić, co robię nie tak? Pozdrawiam Ten post edytował sparrovv 9.12.2007, 15:04:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy to coś zmienia, ale próbowałeś najpierw wynik funkcji przypisać do zmiennej a potem ją wyświetlić
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu masz błąd:
po prostu wewnątrz funkcji pobierz() nie widzisz zmiennej globalnej $pdo utworzonej w 'dbconnect.php' powodzenia. Ten post edytował nevt 9.12.2007, 16:06:05 -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tu masz błąd:
po prostu wewnątrz funkcji pobierz() nie widzisz zmiennej globalnej $pdo utworzonej w 'dbconnect.php' powodzenia. Rzeczywiście. Całkowicie o tym zapomniałem. Wielkie dzięki. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:01 |