![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam problem przy napisaniu zapytania do bazy. W jednej z tabel mam między innymi takie kolumny jednostka, data_godz, identyfikator. W kolumnie data_godz jest podana data operacji która została wykonana jakas operacja w formacie przykładowym 2007101019:08:08. Chce aby dane były pogrupowane w nastepujący sposób jednostka , data( przy czym jeżeli chodzi o datę to nie interesuje mnie godzina tylko dzień wykonania opreracji, czy da sięto jakoś zrobić), no oczywiście ilośc operacji wykonanych przez danego użytkownika, który posiada swój unikalny identyfikator. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
datę możesz obciąć do dnia poprzez trunc(data_godz,'dd') a group by pewnie już znasz
![]() tak na przyszłość trunc(data_godz,'mm') - pierwszy dzień miesiąca trunc(data_godz,'d') - pierwszy dzień tygodnia add_months(data,(+/-)1) - dodaje/odejmuje miesiąć |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:39 |