![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam dwie bazy danych:
pierwsza nazwij kawal: id, tekstkawalu, datakawalu, idautora druga o nazwie autor: id, nazwa, email id w tabeli autor równa sie idautora w tabeli kawal Teraz mam skrypt: Kod if (isset($_POST['joketext'])): // Wpisano nowy kawał // do formularza. $aid = $_POST['aid']; $joketext = $_POST['joketext']; if ($aid == '') { exit('<p>Musisz wybrać autora kawału. Kliknij ' . '"Wstecz" i spróbuj jeszcze raz.</p>'); } $sql = "INSERT INTO kawal SET tekstkawalu='$joketext', datakawalu=CURDATE(), idautora='$aid'"; if (@mysql_query($sql)) { echo '<p>Dodano nowy kawał</p>'; } else { exit('<p>Problem podczas dodawania kawału: ' . mysql_error() . '</p>'); } $jid = mysql_insert_id(); if (isset($_POST['cats'])) { $cats = $_POST['cats']; } else { $cats = array(); } $numCats = 0; foreach ($cats as $catID) { $sql = "INSERT IGNORE INTO kategoriakawalu SET idkawalu=$jid, idkategorii=$catID"; $ok = @mysql_query($sql); if ($ok) { $numCats = $numCats + 1; } else { echo "<p>Problem podczas przypisywania kawału do kategorii $catID: " . mysql_error() . '</p>'; } } ?> <p>Kawał został dodany do <?php echo $numCats; ?> kategorii.</p> <p><a href="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>">Dodaj kolejny kawał</a></p> <p><a href="jokes.php">Powrót do wyszukiwania kawałów</a></p> <?php else: // Pozwalamy użytkownikowi wpisać tekst nowego kawału $authors = @mysql_query('SELECT id, email FROM autor'); if (!$authors) { exit( '<p>Nie można pobrać listy autorów z bazy danych.</p>'); } $cats = @mysql_query('SELECT id, nazwa FROM kategoria'); if (!$cats) { exit('<p>Nie można pobrać listy kategorii ' . 'z bazy danych.</p>'); } ?> <form action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF']; ?>" method="post"> <p>Wpisz nowy kawał:<br /> <textarea name="joketext" rows="5" cols="45"> </textarea></p> <p>Autor: <select name="aid" size="1"> <option selected value="">Wybierz autora</option> <option value="">---------</option> <?php while ($author = mysql_fetch_array($authors)) { $aid = $author['id']; $aname = htmlspecialchars($author['email']); echo "<option value='$aid'>$aname</option>\n"; } ?> </select></p> <p>Przypisz do kategorii:<br /> <?php while ($cat = mysql_fetch_array($cats)) { $cid = $cat['id']; $cname = htmlspecialchars($cat['nazwa']); echo "<label><input type='checkbox' name='cats[]' " . "value='$cid' />$cname</label><br />\n"; } ?> Problem polega na tym ze mam wypiane nazwy autora które mam wybrać a ja chce zamiast tego prosty formularz wpisując email autor i dodający wszytko do bazy dany. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 01:28 |