![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, otóż stworzyłem podstrony w php. Niestety na stronie pojawiają mi się błędy:
index.php
Natomiast na Stronie głównej pojawiają się następujące problemy:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz przecież wyraźnie napisane co jest źle.
Zobacz jaki chcesz otwierać plik, np.: podstrony/link1.php.php Raczej nie masz takiego, a masz taki: podstrony/link1.php Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tym własnie rzecz, iż stwqorzyłem plik np: link1.php nie wiem dlaczego mi czyta link1.php.php.
Plik tworzyłem w PSPad editor jak i próbowałem również w notatniku, lecz wciąż to samo. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież tu masz źle:
Cytat include("podstrony/link1.php".$link1.".php"); Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zmieniłem na:
I działa, nie wywala żadnych błedów, lecz na stronie pojawiają się wszystkie podstrony... Czyli: Strona glwona tresc_link1 tresc_link2 tresc_link3 Ten post edytował Jerzy 7.12.2007, 09:03:50 |
|
|
![]()
|
|
Skoro masz poza instrukcją if pozostałe strony to muszą się wyświetlić.
Twoja instrukcja if jest bez sensu, obojętnie jaki warunek będzie, zawsze będzie wyświetlona start.php, to po co w ogóle if? ![]() Tak się zastanawiam jeszcze po co Tobie zmienne $link1, $link2, $link3 w instrukcji include, skoro jak widać na błędzie w pierwszym poście te zmienne są puste. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Więc zmieniłem kod w następujący sposób:
No i odwołanie do pliku link1, wygląda tak:
Lecz gdy chce wejsc na podstrone, strona pozostaje bez zmian... Niestety raczkuję w php i efekty widać. Ten post edytował Jerzy 7.12.2007, 09:20:44 |
|
|
![]()
|
|
Zrób linki tak:
<a href="index.php?link=link1">Link1</a> <a href="index.php?link=link2">Link2</a>
edit: Rozbuduj to o kolejne linki To tylko przykład Nie rób w linkach np. link1.php np. haker wie od razu jaki plik includujesz i może go podmienić To tak na szybko, powodzenia ![]() Łukasz Ten post edytował kossa 7.12.2007, 09:40:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Serdecznie dziękuję za pomoc
![]() Nareszcie uporałem się z tym, mam jeszcze takie pytanie nie związane z tematem. Wiesz jak zrobić mod rewrite, by wcale nie pojawiały się linki gdy wejdę na jakąs podstronę (np: jest www.mojastrona.pl/index... a chcę by było wciąz samo www.mojastrona.pl)? fajnie było by gdybyś odpowiedział na PW, bo nie chcę robić tu OT. Jeszcze raz dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeśli miało by być tak jak chcesz, czyli zawsze widoczny tylko adres domeny to nazywa się to maskowaniem.
mod_rewrite - masa przykładów na forum - poszukaj a Twój adres mógłby wyglądać tak: www.mojastrona.pl/link1.html a w .htaccess ustawisz sobie że link1 to wartość zmiennej link Łukasz -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:24 |