![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-petylyl- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
Uczę się PHP z książki Vademecum Profesjonalisty i jest tam taki fragment kodu, który zapisuje dane z formularza do pliku tekstowego. Oto on: Kod $adres = $imie."\t". $nazwisko."\t". $ulica."\t". $numer_domu."\t". $kodp."\t". $miejsc."\t"; $ciagwyjsciowy = $data."\t".$iloscopon."opon \t".$iloscoleju." butelek oleju\t" .$iloscswiec." ¶wiec zapłonowych\t". $brutto ."\t". $cenaporabacie. $adres. "\n"; @ $wp = fopen("$DOCUMENT_ROOT/www/zam/zam.txt", 'ab'); if (!$wp) { echo '<p><strong> Zamówienie Państwa nie może zostać przyjęte w tej chwili.' .'Proszę spróbować póĽniej.</strong></p>'; exit; } fwrite($wp, $ciagwyjsciowy, strlen($ciagwyjsciowy)); fclose($wp); echo '<p>Zamówienie zapisane.</p>'; Chciałbym, aby nowe zamówienie, a więc w praktyce nowy ciąg wyjściowy był zapisywany w nowym wierszu. W książce w tym celu użyto znaku "\n". Niestety nie wiem gdzie jest błąd (być może w książce - zauważyłem ich tam kilka), ale zamówienie nie zapisuje mi się w nowym wierszu. Znaki tabulacji oznaczone "\t" są, ale kolejne zamówienie są zapisywane obok, a nie wiersz niżej. Czy wiecie jak rozwiązać ten problem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 076 Pomógł: 62 Dołączył: 6.03.2005 Skąd: Wroc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
\n to raczej pod linuxem
spróbuj \r -------------------- The answer is out there, Neo. It's looking for you. And it will find you, if you want it to.
SERVER_SOFTWARE : Apache/2.2.4 (Win32) PHP/5.2.1 MySQL Client API version : 5.0.27 |
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
\n działa pod wszystkim - \r, to jedynie "powrót karetki"
z tego co widzę, to masz wymieszany plain text z htmlowymi tagami. jeżeli to ma być w htmlu drukowane, to nowa linia "\n" zauważana będzie w źródle strony, ale nie na samej stornie wyświetlanej przez przeglądarakę. w htmlu musisz użyć znacznika nowej lini <br/> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 379 Pomógł: 45 Dołączył: 30.06.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Polecam erratę do książki. Z tego co widzę to jest to ksiazka z wydawnictwa helion. Są tutaj wypisane znalezione blędy, a przynajmniej ich większość.
Errata Ten post edytował tomsi 6.12.2007, 19:04:52 -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij "Pomógł"
Jeśli Ty mi pomogłeś kliknę "Pomógł" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po prostu wstaw na końcu wiersza "\r\n"
|
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie ma bata - "\n" musi wystarczyć.
może być natomiast taka kwestia, że tworzysz te pliki na serwerze uniksowym, a otwierasz je pod windowsem. windows nie rozumie normalnego znaku nowej linii, tylko jakieś tam swoje śmieci wstawia. w takiej sytuacji, wystarczy otworzyć taki log z jakiegoś konkretniejszego edyto tekstu (Notepad++ rozumie te znaczniki na pewno) możesz wrzucić gdzieś przykładowego loga i podać link? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
-petylyl- |
![]()
|
Goście ![]() |
To jest chyba jakaś wada Notatnika, bo w Wordpadzie pokazuje poprawnie (z "/n"), także kiedy tutaj na forum wklejam ten tekst wyświetla się normalnie. Dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam.
|
|
|
--emes-- |
![]()
|
Goście ![]() |
dokładnie.
właśnie o tym mówiłem; nie ma sensu się bawić w "\r\n", tylko normalny edytor jest potrzebny i tyle. phpion.com, no przecież w dalszej treści poprzedniego postu właśnie o tym pisałem... że windows nie rozumie normalnych znaków nowej linii... ehh... ![]() |
|
|
-petylyl- |
![]()
|
Goście ![]() |
-emes- - tak, twoja uwaga była słuszna, dzięki za wskazówkę. Teraz już wszystko działa i można przejść do tablic w php, czyli dalej.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 23:14 |