![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Robie sklep internetowy i mam problem z koszykiem. Koszyk chce oprzeć na sesjach. I chciałbym przechowywać takie wartości w zmiennej sesyjnej: lista towarów dodanych do koszyka, ilość towaru w koszyku, wartość zamówienia i całkowita ilość. Normalnie zrobił bym tablice dwuwymiaową, która miała by w pierwszej kolumnie numerID towaru a w drugiej ilość tych towarów. Nie potrafie jednak zapisać tego za pomocą zmiennej sesji... Może jest jakiś łatwiejszy sposób na to, a może ktoś pomógł by mi zapisać to w tablicy 2D? Obecnie mam coś takiego:
ale jak mam towary i ilość towarów w oddzielnych tablicach to nie bardzo jest wiadomo, która ilość do którego towaru... Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobic?? Z góry dzięki za pomoc. Ten post edytował krzysiek_raven 6.12.2007, 16:16:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję wydzielić tablice specjlnie na koszyk, ja nazwę ją `koszyk`
![]()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki za pomoc!
Ale jeszcze jak byś mógł mi wytłumaczyć co sie dzieje w tej instrukcji:
i w pętli to:
bo php ucze sie od niedawna i nie kapuje jeszcze niektórych sztuczek;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Inkrementacja = zwiększenie wartości o jeden
2. "Jedziesz" pętlą po tablicy biorąc zarówno klucze jak i wartości:
Innymi słowy dostajesz dostęp nie tylko do wartości ale i do kluczy tablicy. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Ok dzieki, z pętlą już rozumiem! Inkrementacje niby też, ale jak odnieść to do tego przypadku
Bo w tablicy 'koszyk' są numery ID towaru, a ++ powoduje zwiększenie ilości tych towarów? Bo wygląda to jakby numerID był zwiększny o 1 ![]() Ten post edytował krzysiek_raven 6.12.2007, 17:01:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie nie, idTowaru to klucz, a inkrementujesz tutaj wartość pod tym kluczem - czyli ilość towaru o danym id.
|
|
|
![]()
|
|
Acha, dzięki za wyjaśnienia, już teraz wszystko jasne.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.07.2025 - 11:01 |