![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam!!!
mam prosbe o pomoc stworzeniu zapytania sql. mam 3 tabele w bazie Kod 1. kategorie (np. 1,2,3.4...)
2. podkategorie (np. a,b,c,d...) 3. wiadomosci (np. A,B,C....) chcialbym wyswietlic z np. kategorii 1 do ktorej naleza podkategorie a,c wszystkie wiadomosci zawarte w tych podkategoriach jest to zapytanie zlozone dlatego prosze Was o pomoc, za ktora z gory dziekuje ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat mam 3 tabele w bazie
Na pewno chodzi ci o 3 tabele w bazie? Może raczej 3 pola w tabeli - bo nie mogę wykombinować jak miałoby to twoje coś wyglądać... Jeśli się mylę to napisz jakie dokładnie pola mają wymienione tabele. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Pokaż zapytania CREATE TABLE... Tworzące te tabele.[/sql]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php Poczatkujący => Bazy danych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedzi, podaje ponizej zrzut struktury tabel
Kod CREATE TABLE `kategorie` (
`cat_id` int(10) NOT NULL auto_increment, `cat_title` varchar(100) default NULL, PRIMARY KEY (`cat_id`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=38; CREATE TABLE `podkategorie` ( `forum_id` int(10) NOT NULL auto_increment, `forum_name` varchar(150) default NULL, `forum_desc` text, `cat_id` int(10) default NULL, PRIMARY KEY (`forum_id`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=111; CREATE TABLE `wiadomosci` ( `topic_id` int(10) NOT NULL auto_increment, `topic_title` varchar(100) default NULL, `topic_poster` int(10) default NULL, `topic_time` varchar(20) default NULL, `topic_views` int(10) NOT NULL default '0', `forum_id` int(10) default NULL, `highlight` tinyint(2) unsigned default NULL, PRIMARY KEY (`topic_id`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=267; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:812b81f4c6]select topic_id, topic_title, topic_poster, topic_time, topic_views from kategorie k, podkategorie p, wiadomosci w where k.cat_id=p.cat_id and p.forum_id=w.forum_id and k.cat_id=1[/sql:1:812b81f4c6]
|
|
|
![]()
|
|
Cytat [sql:1:62e4c95358]select topic_id, topic_title, topic_poster, topic_time, topic_views from kategorie k, podkategorie p, wiadomosci w where k.cat_id=p.cat_id and p.forum_id=w.forum_id and k.cat_id=1[/sql:1:62e4c95358]
wielkie dzieki za pomoc, dopiero dzisiaj mialem czas zeby zajac sie ponownie programowaniem - moja ostatnia sesja na studiach trwa, wiec warto sie postarac, zeby ja skonczyc szybciutko i miec mgr ![]() zmodyfikowalem Twoje zapytanie tak i dziala cacy: Kod SELECT k.cat_id, k.cat_title, p.cat_id, p.forum_id, p.forum_name, w.topic_id, w.topic_title, w.topic_poster, w.topic_time, w.topic_views, w.forum_id
FROM kategorie k, podkategorie p, wiadomosci w WHERE k.cat_id=p.cat_id and p.forum_id=w.forum_id and k.cat_id='$cat' bez Waszej pomocy, nie zrobil bym tego ![]() jeszcze raz wielkie dzieki ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:44 |