![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jakie prawa musi mieć katalog, bu użytkownik z poziomu skryptu php mógł wgrać plik na serwer. czy tylko 777?
i moze ktos mi wytlumaczy czemu np 0 jest przed liczba okreslajaca prawa np. (0777). w takiej postaci mi zwraca funkcja fileperms(); |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 145 Pomógł: 16 Dołączył: 19.07.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad1. Prawa muszą być 777
ad2. 0 na początku oznacza że cyfra będzie interpretowana jako ósemkowa i musi tam być -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uprawnienia zależą od sposobu w jaki serwer uzyskuje dostęp do plików. Jeśli z tego samego użytkownika, z którego utworzony został katalog to wystarczy 700, grupy - 770, jeśli z innego użytkownika i spoza grupy, to musi być 777
-------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@seaquest: racja z drobna roznica - zeby wgrac na serwer wystarczy 0600/0660/0666 - nie trzeba miec uprawnien odczytu ;] ale to takie szukanie dziury w calym ;p
z tego co sie orientuje, to w rzeczywistosci mozliwe wymagania w zaleznosci od konfiguracji sa tylko dwa - 0600 lub 0644, ale tego nie jestem pewny -------------------- pozdrawiam
KaweS |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 790 Pomógł: 7 Dołączył: 6.02.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@KaweS:
read - 4 write - 2 execute - 1 Więc się mylisz -------------------- Michał Płachta
Warsztat: Mac OS X Leopard, PostgreSQL, Text Mate, Retrospectiva + SVN |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2005 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coz... nie sprawdzalem tego - tylko tak gdzies wyczytalem, a sam tez sie nie zastanowilem, bo prawde prawisz ;]
jaki z tego wniosek? po kiego sie udzielalem? ;p zaden - dalej bede wtracal swoje ;pppp -------------------- pozdrawiam
KaweS |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 13:18 |