![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , walczę od jakiegoś czasu z nielada problemem , i nie mam juz pomysłów
więc tak: mam formularz dzieki któremu uzytkownik uzupełnia bazę , w bazie sql wcześniej są zapisane "NUMER" , oraz numer "HDW". Formularz składa się z dwóch części , uzytkownik wybiera "HDW" klika szukaj, co powiduje że w jednym z pól formularza wyświetla sie "NUMER" potem uzytkownik dopisuje jakieś tam dane , klika wyślij , i dane lecą do skryptu który robi update danego pola należącego do "NUMER". Ale jest problem , bo może się zdażyć że dwóch użytkowników zaloguje się i w tym samym czasie wybierze ten sam numer "HDW" , i zostanie wyświetlone to samo na dwóch różnych komputerach. Pomyślałem że zrobię dodatkową kolumnę "MARK" (tak ją nazwałem) , i podaczs (klknięciu szukaj) "HDW" jednocześnie dopiszę się w polu "MARK" jedynka należąc a do pola "NUMER" któr ma się wyświetlić i juz było by ok , bo w warunku podczas wyświetlania danych dodał bym że to pole musi byc puste. ale jest problem bo w skrypcie mojego formularza nigdzie nie ma tej wartości "NUMER" jest tylko numer "HDW" , a tylko po wartości "NUMER" mogę zamarkować polę w bazię , bo inaczej bez żadnego warunku zaznaczaja mi sie wszystkie pola w bazie w kolumnie MRK. Czy macie jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu / , będę ogromnie wdzięczny ps. tak pobieram numer z bazy który wyświetla się w formularzu ,
pozdrawiam Ten post edytował drPayton 4.12.2007, 17:05:33
Powód edycji: Przeniosłem tagi na początek tematu @drPayton
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podaj kod to ci go zmienię
ale zasada taka : 1) dodajesz kolumnę mark ( pole będzie przyjmowało wartość 1 lub 0 ) 2) modyfikujesz zapytanie pobierające pole numer wg hdw - czyli pobierasz NUMER jeśli pole mark będzie miało wartośc 0 , jeśli przyjmie jedynkę wyświetl odpowiedni komunikat 3) dodajesz do zapytania równiez cos takiego jak : jeśli pobieram pole HDW nr 2 to pole mark update na 1 4) przy zapisie zwolnij pole mark update na 0 i to wszystko - najprostszy moim zdaniem sposób
Ten post edytował srwsio 4.12.2007, 16:19:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 209 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki ,
tylko brakuje mi jednego, bo numerów HDW , w bazie jest takich samych wiele , to jest taka paczka , gdzie każdy numer jest inny , ale HDW jest takie samo dla jakiejś ilości numerów , gdybym mogł jakoś w tym samym czasie co wyświetlam numer pobrac go jako zmienną , to było by ok , bo zrobił bym, tak
to mój cały kod , brakuje w nim właśnie markowania wiersza z któego aktualnie wyświetla sie numer
Witam , ni nic mi nie wychodzi :-( czemu nie mogę zaznaczyć wiersza w bazie , które dotyczy pola które pobieram , czy to wogóle jest mozliwe? , aby za jednym razem pobrać rekord z bazy i jednocześnie zrobić wpis w innej kolumnie przypisanej do tego pola ? kurcze nie mam juz pomysłu , utknąłem , a to jest bardzo wazna spraw dla mnie , bo wykluczała by sytuację pracy na tym samym rekordzie za bazy , wielu uzytkowników. pozdrawiam , i liczę na Waszą pomoc Ten post edytował kozioł 5.12.2007, 11:13:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 14:59 |