![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Od pewnego czasu poznaje mvc i natrafiłem na ciekawy tutorial na http://www.phpit.net/article/simple-mvc-php5/ . Bardzo mi podeszło to co tam jest przedstawione - myśle, że na początek jest idealne. I, że będe to mugł (mvc) wykorzystywać jako podstawe w kolejnych aplikacjach PHP. Ale do rzeczy, przechodząc przez ten tutorial - przerabiając cześciowo itp. , zastanawia mnie jeden fakt... Jak zrobić dosęp do panelu administracyjnego , chciałbym to zrobić w ruterze no i właśnie, nie za bardzo wiem który z pomysłów wybrać. Mam dwa pomysły na dzień dzisiejszy - jeden to sytuacja w którym sprawdzany jet czy podkatalog w sciezce jest katalogiem administracyjnym np:
Powyższa sytuacja zdaje się być dobra gdy użytkownika zaogowany to admin i nikt więcej. Drugie rozwiązanie to system praw zapisywanych/odczytywanych z bazy danych (zserializowana tabela). W ruterze wykonywana by była funkcja mapująca (ja to tak widze) - sprawdzająca otrzymaje prawa z powiązaniami prawo - kontroler. Jeśli ktoś się zastanawia o co mi chodzi, to chodzi o to czy ma ktoś jakies inne pomysły na rozwiązanie tego zadania, które można by tak w około >80% używać w przyszłości. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:21 |