Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Rozwiązanie problemu z dostępem
mma

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam!
Od pewnego czasu poznaje mvc i natrafiłem na ciekawy tutorial na http://www.phpit.net/article/simple-mvc-php5/ .
Bardzo mi podeszło to co tam jest przedstawione - myśle, że na początek jest idealne. I, że będe to mugł (mvc) wykorzystywać jako podstawe w kolejnych aplikacjach PHP.

Ale do rzeczy, przechodząc przez ten tutorial - przerabiając cześciowo itp. , zastanawia mnie jeden fakt...
Jak zrobić dosęp do panelu administracyjnego , chciałbym to zrobić w ruterze no i właśnie, nie za bardzo wiem który z pomysłów wybrać.
Mam dwa pomysły na dzień dzisiejszy - jeden to sytuacja w którym sprawdzany jet czy podkatalog w sciezce jest katalogiem administracyjnym
np:
  1. <?php
  2. //$parts - cześci ścieżki np admin/index, admin =>[0] index=>[1]
  3. if ($parts[0] == ADMIN_FOLDER) {
  4. if (!($this->_registry->auth->isLoggedIn() && $this->_registry->user->isAdmin()))
  5. $this->redirect('index');
  6. }
  7. ?>

Powyższa sytuacja zdaje się być dobra gdy użytkownika zaogowany to admin i nikt więcej.

Drugie rozwiązanie to system praw zapisywanych/odczytywanych z bazy danych (zserializowana tabela).

W ruterze wykonywana by była funkcja mapująca (ja to tak widze) - sprawdzająca otrzymaje prawa z powiązaniami prawo - kontroler.

Jeśli ktoś się zastanawia o co mi chodzi, to chodzi o to czy ma ktoś jakies inne pomysły na rozwiązanie tego zadania, które można by tak w około >80% używać w przyszłości.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 23:21