![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytam PHP5 Zaawansowane Programowanie.
I właśnie chciałbym rozwinąć wątek "Obiektowej obsługi zdarzeń". Obecnie, przy programowaniu proceduralnym tworzylem system na zasadzie: kontroler + funkcja + dodatkowe parametry które stanowiły element adresow url. np. c=user ; f=articleList w tablicy user trzymalem dostepne funkcje dla tego kontrolera czyli np. articleList,articleAdd itp. przy pobieraniu parametrów sprawdzalem czy kontroler i funkcja są dostepne w systemie - jezeli tak, to includowalem plik kontrolera (controlers/user.php) a funkcję przekazywałem do instrukcji switch, na podstawie której ładowałem plik z kodem obsługującym funkcję. Wygląda to mniej więcej tak: index.php:
user.php
Niedawno nawet przeczytałem gdzieś, że ten sposób podziału nawet jakoś się nazywa (od nazwiska jego twórcy), aczkolwiek dowiedzialem sie o tym znacznie pozniej. Najwyrazniej wpadlem na cos, co juz kiedys ktos wymyslil. Nie wazne. Teraz czas na OOP. Jakie są wasze doświadczenia przy tworzeniu klas kontrolujących zdarzenia ? Gdzie można coś na ten temat jeszcze poczytać ? -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
NR1 W Polsce - Portal Społecznościowo-Randkowy Pozycjonowanie - najlepsze polskie narzędzie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
1. Przejrzyj Temat: MVC
2. Jeszcze więcej poszukaj pod hasłami Router, Request Resolver, Dispatcher, Front Controller, Application Controller. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 8.10.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli czytać Programowanie Zaawansowane w PHP5 to na stronie 204 zaczyna się rozdział "Programowanie oparte na zdarzeniach"
![]() -------------------- Masz zlecenie? Zapraszam programista php.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 21:16 |