Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Problem z opcją "Wstecz"
menda

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam! Szukałem podobnego tematu na forach lecz nie znalazłem... :/

Nie wiem jak rozwiązać następujący problem:
Na pierwszej stronie mam formularz z radioboxami typu POST.
Gdy wybieram daną opcję i klikam buttonika "Dalej" , przenosi mnie na drugą stronę wraz z odpowiednią zmienną, gdzie wybierany jest rekord w tabeli MySQL i dodawana jest do wartości tego rekordu wartość zmiennej , wybranej na poprzedniej stronie. No i na tej drugiej stronie mam jeszcze link "Powrót" - wraca na pierwszą stronę. Klikam na niego i jestem na pierwszej stronie. Tu się zaczyna problem - jak klikam w przeglądarce "Wstecz", przechodzi mi na tą drugą stronę i okazuje się że ponownie dodaje mi tą wartość do tabelii. Jak mogę to ominąć, aby po wciśnięciu "Wstecz" nie była dodawana poraz kolejny ta wartość?
Go to the top of the page
+Quote Post
qrees

-----

Cytat(menda @ 2.12.2007, 12:05:56 ) *
Witam! Szukałem podobnego tematu na forach lecz nie znalazłem... :/

Nie wiem jak rozwiązać następujący problem:
Na pierwszej stronie mam formularz z radioboxami typu POST.
Gdy wybieram daną opcję i klikam buttonika "Dalej" , przenosi mnie na drugą stronę wraz z odpowiednią zmienną, gdzie wybierany jest rekord w tabeli MySQL i dodawana jest do wartości tego rekordu wartość zmiennej , wybranej na poprzedniej stronie. No i na tej drugiej stronie mam jeszcze link "Powrót" - wraca na pierwszą stronę. Klikam na niego i jestem na pierwszej stronie. Tu się zaczyna problem - jak klikam w przeglądarce "Wstecz", przechodzi mi na tą drugą stronę i okazuje się że ponownie dodaje mi tą wartość do tabelii. Jak mogę to ominąć, aby po wciśnięciu "Wstecz" nie była dodawana poraz kolejny ta wartość?

Po dodaniu wpisu do tabeli w skrypcie umieść:
header('Location: adres_strony');
I zamień adres_strony na odpowiedni adres.
+Quote Post
kosmos

-----

Witam mam podobny problem jak miał kolega ... i po zastosowaniu się do wskazówki pojawił mi się niestety komunikat

CODE
Warning: Cannot modify header information -
headers already sent by (output started at
/home/kosmos/public_html/sklep/index.php:12) in /home/kosmos/public_html/sklep/page/koszyk.php on line 3

Jest on mi znany ... jednak
nie wiem jak sie tego pozbyc sad.gif(

proszę o poradę

PS dodam ze odnoszę sie do innych stron w taki sposób : np: header('Location: index.php?go=skladak'); czyli wszystko przechodzi przez index.php

Ten post edytował kosmos 23.03.2008, 19:06:29
+Quote Post
wizu

-----

Albo użyj sesji aby pozwolić użytkownikowi dodawać tylko raz coś do bazy.
+Quote Post
Piniek

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Kod
[b]Warning[/b]: Cannot modify header information -
/home/kosmos/public_html/sklep/index.php:12) in [b]/home/kosmos/public_html/sklep/page/koszyk.php[/b] on line [b]3

przed funkcja header nie moze byc nic wyslane do przegladarki winksmiley.jpg
[/b]

Ten post edytował Piniek 23.03.2008, 20:17:31

--------------------
+Quote Post
kosmos

-----

AD: PINIEK

tak wiem że nic nie może być wysłane ale tak jak pisałem wcześniej, wszystkie podstrony zanim zostaną otwarte przechodzą przez indeks dlatego podałem taki przykład header('Location: index.php?go=skladak');
Natomiast na początku pliku indeks.php wiadomo mam kod rozpoczynający sesje który też musi być na początku.

AD: WIZU

owszem uzywam sesji jednak mój problem polega na tym że po kliknięciu przyciusku WSTECZ przeglądarki, przykładowa myszka dodaje mi siępo raz drugi do tablicy sesji ... z niej dopiero po zatwierdzeniu zakupu przez uzytkownika wszystkie produkty będą wedrowały do bazy danych.

Wzystko działa następująco:
uzytkownik konfiguruje swoj komputer skladając go z poszczególnych elementów. Po złozeniu elementy te wszystkie zapisane są to tablicy $_SESSION['koszyk']. Następnie po wciśnieciu buttona "dodaj do koszyka" wszystki elementy wyswietlane są w ładnej tabeli w pliku koszyk.php. I teraz będąc w tym oto koszyku gdy nacisnę przycisk przeglądarki "WSTECZ" do tablicy $_SESSION dodaje mi się dodatowo ostatni wybrany przez uzytkownika element komputera.
Uzywając polecenia header('Location: index.php?go=skladak'); wyskakuje wspomniany przezemnie błąd:( a tak jak wspomniałem wszystko przechodzi przez index.php a tam mam rózne elementy wysyłane w nagłówku..
Poradzcie coś prosze...
+Quote Post
Piniek

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

no to przekierowuj na strone koszyka a nie dodawania artykułu/ elementu komputera winksmiley.jpg

--------------------
+Quote Post
marcio

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat
Warning: Cannot modify header information -
/home/kosmos/public_html/sklep/index.php:12) in /home/kosmos/public_html/sklep/page/koszyk.php on line 3

Moze ob_flush() i ob_end_flus();??

--------------------
Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/
Moj blog
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:23