![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napotkałem pewien problem, gdyż chciałem sobie zrobić listę najczęściej oglądanych pozycji (pobieranych z bazy mysql). Za pobieranie danych z mysql odpowiedzialny jest plik article.php i odbywa sie to za pomocą zmiennej id np. article.php?id=134 I teraz jak zrobić listę najczęściej oglądanych pozycji?? Myślę nad tym już od dłuższego czasu i szukam jakiegoś prostego rozwiązania, lecz problem w tym, że nie mogę nic takiego wymyślić, ani proste rozwiązania, ani zaawansowane po prostu nie przychodzą mi do głowy. I tutaj prośba do Was, jak się do tego zabrać, czym sobie pomóc, może istnieje jakaś funkcja? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 247 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Hamburg / Darlowo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql ]UPDATE
Tabela SET Hits = Hits + 1; [/sql] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dopisz na końcu przed średnikiem WHERE id=123 w innym wypadku zmieni we wszystkich danych w tabeli hits+1 -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 0 Dołączył: 1.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli mam w bazie mysql zrobić sobie pole hits i przy każdym wyświetlaniu danych dla jednego rekordu zwiększać to pole o 1, a potem tylko wyświetlić według tego pola.
Czy tak?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 22 Dołączył: 21.05.2007 Skąd: Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
potem wyświetlać według tego pola z limitem np. 10.
And thats all! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:17 |