![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2002 Skąd: wroclaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
POMOCY !
Jestem poczatkujacy jesl ichodzi o php ucze sie z netu i ksiazki wydawnictaw Helion. Mam skrypt do newsow na stronie wszystko jest ok tylko niechca mi sie polaczyc z baza mysql a dokladnie z tabela w ktorej znajduja sie newsy Ponizej podaje skrypt odpowiedzialny za polaczenie z baza : <? //Newsy Wroclaw mysql_connect ("tutaj oczywiscie adres", "login", "haslo") or die ("Nie mozna polaczyc sie z baza mysql"); mysql_select_db ("wroclaw","newsy") or die ("Nie mozan polaczyc sie z baza mysql newsy"); // ten blad mi wyskakuje ,ze niemorze polaczyc sie z baza newsy// $wynik=mysql_query ("SELECT * FROM news WHERE ok=1". "ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4:"); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { print "<P><B><A HREF="newswroclaw.php?nr=".$rekord[0]."">"; print $rekord[2]. "</A></B><BR>".$rekord[3]."</P>"; print "<P ALIGN=RIGHT><I>".$rekord[1]."</I></P>n"; } ?> Prosze pomuzcie -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat POMOCY !
Jestem poczatkujacy jesl ichodzi o php ucze sie z netu i ksiazki wydawnictaw Helion. Mam skrypt do newsow na stronie wszystko jest ok tylko niechca mi sie polaczyc z baza mysql a dokladnie z tabela w ktorej znajduja sie newsy Ponizej podaje skrypt odpowiedzialny za polaczenie z baza : <? //Newsy Wroclaw mysql_connect ("tutaj oczywiscie adres", "login", "haslo") or die ("Nie mozna polaczyc sie z baza mysql"); mysql_select_db ("wroclaw","newsy") or die ("Nie mozan polaczyc sie z baza mysql newsy"); // ten blad mi wyskakuje ,ze niemorze polaczyc sie z baza newsy// Wbierasz dwie bazy naraz? $wynik=mysql_query ("SELECT * FROM news WHERE ok=1". "ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4:"); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { print "<P><B><A HREF="newswroclaw.php?nr=".$rekord[0]."">"; print $rekord[2]. "</A></B><BR>".$rekord[3]."</P>"; print "<P ALIGN=RIGHT><I>".$rekord[1]."</I></P>n"; } ?> Prosze pomuzcie Apropo pomóżcie piszę się przez "ó", a nie "u" ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 10.09.2002 Skąd: wroclaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OK.
POMOZCIE !!! 8) -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
po co wybierasz 2 bazy
![]() moze baze masz jedna zas tabele dwie ![]() -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 0 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: miejscowosc Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat po co wybierasz 2 bazy
![]() moze baze masz jedna zas tabele dwie ![]() Przecież już mu to napisałem tekstem pogrubionym w cytacie ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
hmmmm nie wiem jak to sie stalo u mnie wsywietlalo tylko jego zapytanie dlatego odpowiedzialem
pozdrawiam -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Dalem tylko jedna baze news i tez pisze,ze niemoze sie polaczyc ? i dlaczego
![]() -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
napisz jak sie nazywa baza
jaka dajesz nazwe bazy i jaki blad wyskakuje -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Hej.
<? //Newsy Wroclaw mysql_connect ("gery.sisco.pl", "wroclaw", "ttutaj haslo") or die ("Nie mozna polaczyc sie z baza mysql"); mysql_select_db ("newsy") or die ("Nie mozan polaczyc sie z baza mysql newsy"); // TEN BLAD WYSKAKUJE// $wynik=mysql_query ("SELECT * FROM news WHERE ok=1". "ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4:"); while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { print "<P><B><A HREF="newswroclaw.php?nr=".$rekord[0]."">"; print $rekord[2]. "</A></B><BR>".$rekord[3]."</P>"; print "<P ALIGN=RIGHT><I>".$rekord[1]."</I></P>n"; } ?> I niewie mco jest grane bo robilem to samo na apachu na kompie i hulalo a na serwerze niechce -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
sprawdz super dokladnie nazwe bazy w mySQL i w skrypcie
-------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdzilem i jest tak jak wpisuje, W phpmyadmin po lewej stronie mam nastepujace rzeczy:
Wejscie Wroclaw (1) newsy Wiedz chyba dobrze wpisalem nazwe newsy. Niekumam tu nic juz -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
ale z tego wynika ze nie masz tabel w bazie newsy
zrob baze "a" i sproboj sie z nia polaczyc -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Sprubowalem jeszcze z ta sama i wyskakuje teraz inny blad dalszy czyli chyba sie polaczylo a blad wyskakuje nasepny:
Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in /public/wroclaw/wroclaw.gery.pl/newsywroclaw.php on line 19 A linia 19 wyglada nastepujaco : while ($rekord = mysql_fetch_array ($wynik)) { Ico teraz ![]() -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
wklie i mi pytanie prezeslane do mySQL-a
oraz strukture tabeli z ktora te pytanie jest zwiazane -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
tabela ma 7 pol :
nr data tytul tresc krotka tresc osoba ok Tak wyglada tabela -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
misiek pytanie jeszcze przeslij
![]() select ............. -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
$wynik=mysql_query ("SELECT * FROM newsy WHERE ok=1".
"ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4:"); -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
$wynik=mysql_query ("SELECT * FROM newsy WHERE ok=1 ORDER BY nr DESC LIMIT 0,4"); - teraz wklei to pytanie
nastepnie sprawdz czy masz rekordy w tabeli i czy tabela nazwywa sie newsy -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
DZIALA !!!
![]() WIELKIE DZIEKI POKLONY SKALDAM. DZIEKI !!!! -------------------- Tomasz Gruszecki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2002 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh tyle gadania przez jeden dwukropek
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 18:23 |