![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam np: 4 zmienne, każda z nich zawiera jakiś wyraz. Czy można zbudować tak zapytanie żeby sprawdzało czy wyraz jest w bazie, jeśli nie to go dodaje, a jeśli jest to zmienia zawartość jednej kolumny w tym rekordzie? -------------------- Pytania i odpowiedzi na każdy temat - ZapytajSie.pl
Darmowe aliasy i liczniki odwiedzin - RFV.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Baza danych jest jak twardy dysk. Wydajesz jej konkretne polecenia zapisu danych, a nie rzucasz 20 tytułów filmów żeby dysk sam sobie dochodził co zapisać, a co wywalić. Z tego co wiem sql nie pozwala zagnieździć w pojedynczym zapytaniu podzapytania wykonującego operację inną niż select. Operacje ingerujące w dane są dostępne tylko dla procedur i triggerów. Najsensowniejsze i najbardziej efektywna byłaby weryfikacja takich rzeczy w środowisku np. php, a wynik analizy zapisujesz w bazie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zastosuj REPLACE?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 5.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zastosuj REPLACE? hmm jakoś nie widzę zastosowania Cytat(Indeo) Baza danych jest jak twardy dysk. Wydajesz jej konkretne polecenia zapisu danych, a nie rzucasz 20 tytułów filmów żeby dysk sam sobie dochodził co zapisać, a co wywalić. Z tego co wiem sql nie pozwala zagnieździć w pojedynczym zapytaniu podzapytania wykonującego operację inną niż select. Operacje ingerujące w dane są dostępne tylko dla procedur i triggerów. Najsensowniejsze i najbardziej efektywna byłaby weryfikacja takich rzeczy w środowisku np. php, a wynik analizy zapisujesz w bazie. czyli pozostaje tylko zrobić 4 selecty a potem updatey albo inserty ? -------------------- Pytania i odpowiedzi na każdy temat - ZapytajSie.pl
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat hmm jakoś nie widzę zastosowania Jeżeli na polu wg którego chcesz wyszukać te wyrazy masz założony indeks typu PRIMARY lub UNIQUE, to możesz wykonać zapytanie REPLACE. W wypadku gdy rekordu z takim wyrazem nie będzie, to zostanie on dodany do bazy, jeżeli taki wyraz już będzie w bazie, to odpowieni rekord zostanie uaktualniony |
|
|
![]()
|
|
a jak mozna założyć uniquea na kolumnie z danymi "text" ? bo mi wyświetla błąd
Cytat #1170 - BLOB column 'nazwa' used in key specification without a key length help ![]() -------------------- Pytania i odpowiedzi na każdy temat - ZapytajSie.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:25 |